70 väskor med fotbollsutrustning donerades till Kusasa Stars

Kusasa Stars kom till till årets Gothia Cup med sammanlagt tre väskor. När de satte sig på planet hem till Sydafrika igen hade de med sig 70 väskor fyllda med fotbollsutrustning som skänkts till dem under turneringsveckan.

Det var andra året i rad som det sydafrikanska laget från kåkstaden Groendal var med i Gothia Cup – i år kom de med två lag i de yngre pojkklasserna. Förutom att vara med i själva turneringen så har de samtidigt också samlat in fotbollsutrustning. Både fotbollsföreningar och privatpersoner har skänkt massvis med kläder, skor och väskor. Efter förra årets turnering hade de med sig 55 väskor tillbaka hem igen. I år fick de ihop hela 70 väskor.

– Det ska distribueras till alla i kåkstaden, inte bara till killarnas familjer. Vi räknade ut att vikten av alla väskor uppgick till 1,5 ton, säger Jens Littorin, som är en av medhjälparna/initiativtagarna som engagerar sig i det sydafrikanska laget.

Eftersom alla fick ta med sig 45 kilo var på planet hem så fick de med sig allt tillbaka till Sydafrika.

Innan Gothia Cup började bodde laget på ön Rörö i Göteborgs skärgård i några dagar och där hade de också hade en insamling där generösa öbor och båtgäster gav över 10 000 kronor till laget.

– Det gjorde att killarna som knappt ens åkt hiss tidigare kunde åka berg- och dalbanor på Liseberg till stängning en av de sista kvällarna innan de åkte hem igen, säger Jens Littorin.

Det är stiftelsen Kusasa Foundation som har gett Kusasa Stars möjligheten att komma till Sverige och vara med i Gothia Cup. 

– Det är barn som inte har någonting. De bor i skjul, utan el, utan rinnande vatten. Det är mycket droger, kriminalitet, många är föräldralösa – det är en hemsk omgivning för ett barn att växa upp i, säger Jens Littorin.

MAIN PARTNER

OFFICIAL PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy