Åre SLK reser 85 mil enkel resa inom landet för att spela Gothia Cup - Gothia Cup
Gothia Cup

Åre SLK reser 85 mil enkel resa inom landet för att spela Gothia Cup

Åre SLK är en av de klubbar från norra Sverige som ställer upp med lag i Gothia Cup 2023.

Åre är mest känt för skidåkning i sportsammanhang. Men i sommarens Gothia Cup finns också orten representerad.
– Framförallt ska det bli kul att möta andra lag, speciellt utomnordiska och kanske få möta framtida världsstjärnor, säger Jeanette Richter, ledare för Åre SLK:s P15-lag.


Åre SLK står för Åre Slalomklubb och är en förening med sektioner inom alpint, segling, basket och fotboll, där fotbollen – trots klubbnamnet – har flest antal aktiva, med barn födda 2017 upp till seniorlag.
– Utesäsongen här är kort men intensiv, planen brukar skottas fram under slutet av april och säsongen pågår sen under perioden maj-oktober och vi försöker fortsätta spela ute fram till höstlovet. Sen är det inomhus som gäller. Vi har en konstgräsplan som hela fotbollssektionen delar på. Flera av grabbarna har spelat tillsammans i laget sedan de var fem år och truppen består idag av 24 spelare, säger ledaren Jeanette Richter.
I deras lag är de noga med att alla som deltar på träningar också ska få speltid på match.
– Det är nog den främsta anledningen till den stora truppen, och så sent som förra året så tillkom fyra nya spelare till laget. Vi spelar en offensiv fotboll och gillar att göra mål. Förra säsongen var resultatmässigt den bästa vi haft, både i serie och cuper, säger hon.

De är mycket positivt inställda till Gothia Cup.
– Gothia Cup är ju världens största ungdomsturnering. Det är klart att man vill vara med där om man gillar fotboll och möjlighet ges. Vi ser även fram emot invigningen som skapar en speciell stämning och bidar till en bra öppning av cupveckan, säger Jeanette Richter.
De kommer att ställa upp med ett lag i Gothia Cup i sommar.
– Varje år är det åldersgruppen 15 år i vår förening som får möjlighet att vara med i Gothia Cup, och därmed är det P08:s tur 2023. Det blir lagets premiär och vi är taggade. F06/07 var väldigt nöjda med sitt deltagande 2022 och har spridit positiva vibbar.
Det är många saker som Åre SLK längtar efter.
– Gothia Cup ska bli ett fantastiskt äventyr för vårt lag och vi ser verkligen fram emot att få delta. Framförallt ska det bli kul att möta andra lag, speciellt utomnordiska och kanske få möta framtida världsstjärnor. Men även att delta i invigningen, besöka Liseberg och hänga med andra likasinnade på skolförläggningarna ska bli skoj, säger ledaren.

Jeanette menar att just att möta lag från andra länder är väldigt inspirerande.
– Det ska bli spännande att möta andra nationaliteter och mäta oss mot dem. Vi ser även fram emot att ta del av lagens olikheter i förberedelser och upplägg. Idrott brukar förena på ett naturligt sätt som även överbryggar språkbarriärer.
Resan mellan Åre och Göteborg är cirka 85 mil lång.
– Spelarna i laget kommer nog att resa med olika färdsätt. Det blir ingen gemensam avresa till Göteborg då flera av spelarna i laget är utspridda i andra delar av Sverige under sommaren. De flesta av oss är inflyttade och besöker släkt och vänner, så vi får ansluta från olika håll. Däremot planerar vi för en samling några dagar före cupstart för att synka ihop laget. Vi letar lag i Göteborg med omnejd att spela träningsmatcher mot före cupstart, säger Jeanette Richter.

MAIN PARTNER

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy