Gothia Cup

AS Laval från Kanada debuterar i Gothia Cup

Planen är att kanadensarna ska få en fantastisk upplevelse.

AS Laval är en nybildad klubb i östra Laval i Quebec i Kanada. Nu kan de inte vänta på att få göra sin debut i Gothia Cup.
– Det är den här typen av upplevelser som kommer att finnas kvar hos spelarna resten av livet, säger Sean Rosa, teknisk direktör i klubben.

De började sin resa så sent som i oktober 2021.
– Vi är en sammanslagning av tre framgångsrika klubbar; CS Monteuil, Etoiles de l'Est och Centre Sud. Vår klubb har cirka 3 500 medlemmar och vi erbjuder lag från gräsrotsnivå ända upp till semi-professionell nivå. AS Laval anses vara en av de bästa klubbarna i landet. Vi har nått framgångar på nationell nivå såväl som att vi främjar spelare i regionala, provinsiella och nationella lagprogram, säger Sean Rosa.
AS Laval är mycket aktiva i samhället.
– Vi letar alltid efter sätt att förbättra oss och ta vår klubb till nästa nivå. Laget som kommer att delta i Gothia Cup är extremt konkurrenskraftigt på nationell nivå, de anses vara ett topp tre-lag i landet.
De har valt att delta i Gothia Cup av två primära skäl.
– Det första är dess framgångshistoria. Vi vill ge våra spelare en otrolig upplevelse, något som de kommer att minnas för resten av livet. Det andra är nivån på konkurrensen. Som klubb vill vi tävla mot länder från hela världen och Gothia Cup uppfyller de förväntningarna.

De kommer att resa till Göteborg med ett lag bestående av tjejer födda 2007, med hopp om att göra detta till en klubbomfattande erfarenhet under de följande åren.
– Detta kommer att vara första gången som något lag från vår klubb deltar i Gothia Cup. Det är skillnad mot turneringar i Kanada. Först och främst är antalet närvarande lag helt enkelt otroligt. Länder från hela världen är representerade i denna turnering, något som helt enkelt är ovanligt i Kanada. Energin och miljön som den här turneringen skapar är helt enkelt oöverträffad, säger Sean Rosa.
Han fortsätter:
– Invigningsceremonin är ett spektakel i sig och den skapar en energi som ingen turnering i Kanada kan mäta sig med. Vänskapen och banden som skapas genom en turnering som denna är helt otroliga. Här i Kanada består de flesta turneringar av lag som i allmänhet kommer från samma klubbar och områden. Generellt, för att uppleva något annorlunda måste du ofta leta utanför landet.

De hoppas kunna vinna hela turneringen.
– Vi har en extremt konkurrenskraftig grupp som strävar efter att vara bäst och tävla i allt de gör. Vi är väldigt medvetna om hur svårt detta kommer att bli, men det tar inte bort att vi åker dit med ett konkurrenskraftigt tänk för att göra vårt bästa och lyfta pokalen i slutet.
AS Laval vill såklart också njuta av upplevelsen.
– Vi har sett många bilder på att finalerna spelas på den stora arenan inför en stor publik så det är definitivt en motivation för oss, säger tekniska chefen.

Vad ser ni mest fram emot?
– Jag kan dela upp det här i tre komponenter; klubben, laget och jag som individ. Jag talar för klubben när jag säger att vi ser fram emot att få vår logotyp representerad på den internationella scenen. Vi är glada över att fortsätta att växa som varumärke och visa världen hur fotbollen är i vårt land.
– Laget ser definitivt fram emot att komma på planet och uppleva detta tillsammans. Det är sällan de får en möjlighet att sätta sig på ett flygplan och bo tillsammans i tio dagar så det är definitivt den mest spännande delen. De vill göra det bra som grupp men en lyckad resa är inte beroende av att vinna turneringen. Slutligen, jag ser fram emot att upptäcka ett nytt land och en ny kultur och njuta av varje ögonblick. Det är sällsynt här i Kanada att folk reser till Sverige, så det här kommer definitivt att bli en ny och otrolig upplevelse, säger Sean Rosa.

Han uppmuntrar andra lag från Kanada att delta i Gothia Cup.
– Jag tror generellt att turneringen är ganska okänd för de flesta klubbar här. Vi tog initiativet till att sammanställa vår egen research och hitta den bästa turneringen för oss. Jag tror att den stora utmaningen förblir kostnaden eftersom det är dyrt men det är definitivt värt upplevelsen.
Spelarna och föräldrarna har samlat in pengar sedan i augusti.
– Insatserna från föräldrarna hela vägen upp till personalen har varit otroliga. Efter att ha spelat på den internationella scenen själv vet jag att det är de här typerna av upplevelser som kommer att finnas kvar hos dem resten av livet. Att ha fler lag närvarande från Kanada skulle räcka långt för att få ungdomsfotbollen att växa i vårt land, säger Sean Rosa.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy