Gothia Cup

Champions League-vinnaren Djimi Traoré: "Det är en fantastisk turnering"

Champions League-mästaren Djimi Traoré är i Göteborg som tränare för Right to Dream.

2005 vann han en legendarisk Champions League-final med Liverpool FC. Nu är han på Gothia Cup som tränare för Right to Dream från Ghana.
– Gothia Cup är en fantastisk turnering, säger Djimi Traoré.

Djimi Traoré var en av världens bästa försvarare under sin karriär. Han spelade för storklubbar som Liverpool FC, Monaco och Marseille. 2005 spelade han i den legendariska finalen i Champions League i Istanbul, där hans Liverpool låg under med 3-0 i halvtid mot AC Milan innan de vände och kvitterade till 3-3. Liverpool vann sedan finalen på straffar.
– Champions League-finalen är höjdpunkten på min karriär. Mitt bästa minne. Folk kommer fram och pratar om den med mig hela tiden. Det tog några år innan jag insåg att jag varit med om något unikt och fantastiskt. Folk pratar fortfarande om den, nästan 20 år senare, säger han när vi träffar honom på Heden.

Han njöt i fulla drag av finalen.
– Det var en otrolig upplevelse. Det är inte alltid du har turen att få spela en final i Champions League. Jag var en del av det och det var med Liverpool, en enorm klubb, vilket gör hela ännu lite större. För mig var det fantastiskt, säger den forna vänsterbacken.

Han räddade en boll på mållinjen som visade sig bli avgörande.
– Det är mitt jobb som back. Försvara målet, hjälpa mitt lag och bidra på alla sätt jag kan. Vi vann finalen som ett lag, säger han.

Nu är han i Göteborg som coach för Right to Dream.
– Det känns underbart att vara här, det är en fantastisk turnering. Gothia Cup är ett bra tillfälle för pojkar och flickor från olika länder att samlas här och spela fotboll.

Själv har han inte spelat i Gothia Cup.
– Jag önskar att jag gjort det! Det hade varit roligt att spela mot spelare från andra länder, kulturer och bakgrunder. Våra killar från Ghana reser inte så ofta. För flera av dem är det första gången de är i Europa. Jag säger åt dem att ta tillvara på tillfället och prata med människor de möter, allt handlar inte bara om fotboll, de behöver utvecklas både på och utanför planen.

Han trivs med att jobba som coach.
– Jag är en normal coach. Jag gillar att gå upp varje dag och få göra något jag älskar och jag vill att alla mina spelare ska nå framgång. Kan jag hjälpa dem med bara så lite som en procent så är det värt det. Det handlar ju om dem, inte mig. Jag är bara här för att dela med mig av min erfarenhet och lära ut vad jag vet.

Right to Dream spelar en väldigt underhållande fotboll.
– Vi vill spela vår sorts fotboll. Vi vill vara spelförande och göra så många mål som möjligt. Inställningen är attack, attack, attack samt vara strukturerade i försvarsspelet.

Han ser fördelar med att ha varit profesionell spelare.
– Jag försöker lära spelarna hur viktigt det är att vara mentalt starka, för fotboll handlar inte bara om talang. Det kan vara en hård bransch. Bara elva spelare kan starta och man behöver vara stark även om man inte startar. Jag tror att det bara är de mentalt starka spelarna som når den allra högsta nivån.

Han trivs med att arbeta för Right to Dream.
– Det är en fantastisk organisation som jag är stolt över att arbeta för. Jag delar klubbens värderingar och kultur och jag älskar att vara med spelarna varje dag.
Djimi Traoré spelade för Malis landslag men trivs bra med att bo i Ghana.
– Afrika är vackert! Jag älskar det!

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy