Funktionärer

Domaren Samarth Katiyar har många strängar på sin lyra

Samarth Katiyar kombinerar domarskapet med cricket och journalistik.

26-årige Samarth Katiyar är en av våra skickliga Gothia Cup-domare. Han satsar och ser hur långt han kan nå som fotbollsdomare – samtidigt som han också är verksam som journalist och spelar cricket.

När blev du domare och på vilken nivå dömer du?
– Jag började döma smått 2014 som föreningsdomare men det var inte förrän 2019 som jag började döma seniorer och distriktsfotboll. I dagsläget dömer jag division 4 som huvuddomare och division 2 som assisterande domare, säger Samarth Katiyar.

Vad tycker du är det roligaste med att vara domare?
– För mig är dömningen mer än bara att döma fotboll – det är något som har hjälpt mig att lyckas på andra planer, inte minst i min journalistkarriär. Jag har lärt mig så mycket genom att döma fotboll, saker som jag har kunnat applicera i min vardag och sett frukt av. Det är två saker som är genomgående i min domarkarriär och som jag tycker är roligast:
1) Varje match kräver annat typ av matchledarskap då ingen match är den andra lik och jag måste vinna förtroende hos lagen inför varje match.
2) Jag har lärt mig att inte bry mig om något utan kör mitt eget race, jag kommer aldrig kunna göra alla nöjda och det är något som överensstämmer med det verkliga livet.
– Det är två aspekter som jag tycker är allra roligast och är min morot som håller mig motiverad att döma vecka in, vecka ut.

Vad har du för erfarenheter och minnen från Gothia Cup?
– Jag har väldigt fina minnen av Gothia Cup. Jag har haft förmånen att döma turneringen tre gånger och jag har tyckt att det har varit fantastiskt vid varje tillfälle. Tjusningen är att jag får döma internationella lag och bemöta deras fotbollskultur som skiljer sig markant från det som jag dömer i min vardag. Deras spelsätt och kultur testar en som domare och som matchledare vilket är fascinerande samt får mig att utvecklas. Som pricken över i:et har jag också fått döma finaler varje gång, i år också på Gamla Ullevi. Det var också ett mål jag satte upp när jag dömde Gothia Cup första gången 2019. 

Du spelar också cricket. Hur kommer det sig och vad tycker du är tjusningen med sporten?
– Jag är född och uppvuxen i Indien och cricket i Indien är en religion – något som i princip alla har utövat när de var små. Jag själv spelade cricket när jag bodde där men det fanns ingen möjlighet att spela cricket när jag flyttade till Sverige 2010. Då bytte jag riktning och började spela tennis i stället. Men för tre-fyra år sedan hittade jag en cricketklubb i Göteborg och började spela det.
– Det allra roligaste är gemenskapen och lagkänslan, vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Därtill finns det också några likheter mellan oss i form av relativitetsfaktorer, interna skämt och den kultur som vi delar. Utöver det är jag också en tävlingsmänniska och viljan att vinna kommer naturligt för mig.

Till vardags jobbar du som journalist. Hur är det att kombinera dessa olika roller: som journalist, cricketspelare och fotbollsdomare?
– Det är ett pussel för både cricket och fotboll är sommarsporter så mina matcher krockar med varandra. Jag har fått prioritera i år och då har dömningen gått före, av den enkla anledningen att jag satsar hårdare på den eftersom jag ser en möjlighet att bygga en karriär där vid sidan av min journalistkarriär.

Vad har du för drömmar framöver?
– Under det här året har jag jobbat väldigt hårt för att komma närmare mitt mål vilket är att gå steg 3-utbildningen. Så det är något jag drömmer om på kort sikt, att gå steg 3 och börja döma lite högre upp, säger Samarth Katiyar.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy