Gothia Cup

FIFA-domaren Maral Mirzai: "Fler ska våga prova på att börja döma"

Maral Mirzai från Borås är domare i Damallsvenskan. Hon dömde årets final i Svenska Cupen mellan Hammarby och BK Häcken och är nybliven FIFA-domare.

Maral Mirzai drömmer om att få döma ett mästerskap i framtiden – och hoppas också att vi snart får se fler kvinnliga domare inom sporten.

Till vardags arbetar hon som sjukhusfysiker. Våren 2014 gick hon sin första domarkurs.
– Jag blev övertalad av en kursare att anmäla mig till domarkursen. Det var inget självklart val. Jag spelade fotboll och förstod inte varför jag skulle vara den som står i mittcirkeln när jag hellre ville spela, men när jag åkte på en skada så gav jag det en chans, säger Maral Mirzai.
Hon trivs utmärkt i sin roll som domare.
– Det är många saker som är roliga men det allra bästa är att man ständigt utmanas eftersom ingen match är den andra lik.

Det är inte ovanligt att en domarkarriär tar fart under Gothia Cup. Maral har själv dömt turneringen ett antal gånger.
– Mina roligaste minnen var gemenskapen man byggde upp med övriga domare, erfarenheten av att döma så många olika lag och roligast av allt att jag fick döma G16-finalen, säger hon nöjd.
Finalen hon nämner var på Gamla Ullevi 2015.
– Det var en fantastisk känsla! Det var första gången någonsin jag dömde på en så stor arena och man fick verkligen smaka på den professionella atmosfären. Självklart fanns en nervositet men precis som det kan göra i dag så är det inget man tänker på när man väl går ut på plan och blåser den första signalen.

Uppdragen har blivit större och större, som cupfinalen på Tele2 Arena i somras. Hon är nybliven FIFA-domare, vilket är en milstolpe för 32-åringen.
– Absolut! Det växte fram en liten dröm om att bli FIFA-domare på vägen när jag började döma lite högre upp.
Hon berättar om sina kort- och långsiktiga mål med dömandet:
– Några mål som jag hoppas kunna uppnå i min karriär är att få döma en match i Women’s Champions League och drömmen om ett mästerskap finns också alltid där. Nationellt hoppas jag kunna nå division 1 för herrar.

Både i Sverige generellt och i Gothia Cup finns få kvinnliga domare. Varför tycker du att fler tjejer ska börja döma och hur tror du att vi kan gå till väga för att få fler tjejer att vilja döma?
– Jag tycker framförallt att fler ska våga prova på att börja döma. Det kan låta avskräckande i början, precis som det gjorde för mig, men jag tycker definitivt att man ska ge det en chans. Det är roligt samtidigt som man ständigt utvecklas i sin personlighet. Hur vi ska få fler att döma är en svår fråga. Jag skulle väl säga att jag tror på att ha förebilder och det är än viktigare att behålla alla som börjar döma genom att stötta och utveckla dem, säger Maral Mirzai.

Domarteamet i G16-finalen på Gamla Ullevi 2015. Från vänster: Roberto Incorvaia, Maral Mirzai, Danial Savari och Robin Drakenhammar.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy