För Remsle blev ett inställt Gothia Cup till slut en vinst

Att årets Gothia Cup ställdes in, innebar många besvikna spelare som sett fram emot sommaren. För Remsle UIF:s F15-lag vändes snabbt den negativa nyheten till något positivt. Flera av spelarna har beslutat att fortsätta med fotbollen i ett år till, för att få avsluta med laget på Gothia Cup precis så som de tänkt. – De flesta hade tänkt spela till Gothia och sedan sluta men nu får vi ett år till tillsammans vilket känns jättekul, säger Elvira Heneryd.

Remsle UIF från Sollefteå är en förening med fotboll för tjejer från tio år upp till A-laget som spelar i division 3. Många årskullar har under flera år som målsättning att åka till Gothia Cup, vilket gör att laget håller ihop och kämpar på tillsammans, både på planen och med att samla in pengar för att kunna åka.

– Vi har sett att en del tjejer ”hållit ut” och fortsatt med fotboll för att få vara med på Gothia-resan. Efter det splittras ofta årskullen – några kan flyttas upp i A-laget, några väljer att fokusera på andra idrotter och det finns ofta inga bra fotbollsalternativ för de övriga, berättar Nils-Olov Nilsson.

Han är lagledare för klubbens 15-årslag, som skulle ha spelat Gothia Cup nu i sommar, och ser en oväntad positiv effekt av årets inställda turnering. Laget hade förberett sig hela året och hoppat på alla möjligheter till lagjobb de fått nys om – inventeringsuppdrag, flyttstäd, skogsarbete och medarrangörskap till en skidskyttetävling – för att samla in pengar till resan. Förberedelser som gjorde att laget inte var beredda att släppa målsättningen att åka till Gothia Cup.

– Vi bestämde tidigt i höstas att vi skulle åka och bokade hotell. Det var den stora grejen, att åka tåg ner gemensamt, få en vecka tillsammans, en stor happening… Allt vi sett på film bara. Och att få göra det sista året med laget. Spelarna var jättetydliga med att de vill åka nästa år i stället. Vi ledare tyckte nästan att det blev en vinst till slut – att vi får ett år till tillsammans, säger Nils-Olov Nilsson.

En av de spelare som hade tänkt sluta med fotbollen efter sommarens Gothia Cup men som nu tänkt om, är Elvira Heneryd.

– Jag tänkte spela till Gothia och sedan fortsätta med handbollen. Men nu tänker jag fortsätta med fotboll ett år till. Det är något vi har längtat till. Jag tror att alla som spelar fotboll i vår ålder vill åka till Gothia. Det är det stora målet, drömmen, säger hon.

Elvira Heneryd och lagkompisarna ser lika mycket fram emot att få möta lag från andra länder på fotbollsplanen, som upplevelsen utanför planen under veckan i Göteborg.

– Allt är så stort och en rolig upplevelse, med att bo på hotell med laget och allting.

För henne är gemenskapen en viktig del i det hon gillar med fotbollen, som hon menar fyller en viktig funktion i dessa annorlunda tider, när coronapandemin förändrat våra vanor och beteenden.

– Fotboll är en lagsport, inte bara på planen utan det är där man träffar kompisarna också. Den betyder mycket nu. Under coronan tar man mycket avstånd från allt socialt och jag tror man behöver en avbrytande kontrast för att inte komma in i det tänket som barn. Lite paus från verkligheten då man bara kan fokusera på att spela fotboll och ha kul, säger Elvira Heneryd.

Hennes lagledare, Nils-Olov Nilsson, är glad över att tjejerna i laget trivs så bra ihop och tacksam över att laget får ett år till tillsammans.

– När det blir en skitsommar nu, behöver man sätta upp nya mål. Nu har de ett gemensamt mål att se fram emot och jobba emot i ett år till. Och förhoppningsvis är det målet alla ungdomsledare har, att så många som möjligt ska hålla på så länge som möjligt med sina sporter. Är ungdomarna på en fotbollsträning är de på ett bra ställe, avslutar Nils-Olov Nilsson.

MAIN PARTNER

OFFICIAL PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy