Gothia Cup

Första klubben någonsin från Myanmar: "Överväldigad och samtidigt exalterad"

Power Soccer Academy från storstaden Yangon kommer att bli den första klubben någonsin från Myanmar i Gothia Cups historia.

De är mer än redo för sin debut i världens största fotbollsturnering för ungdomar i sommar.
– Det är ett privilegium att bli erkänd som den första klubben som deltar från Myanmar. Jag är överväldigad och samtidigt exalterad inför resan, säger Albert Stages Kamara, grundare och teknisk chef på akademin.

Power Soccer Academy grundades i Yangon för elva år sedan. Nu har de runt 900 medlemmar. De har tagit fram spelare som har representerat Myanmars landslag.
– Power Soccer Academy är en officiell träningsakademi baserad i Myanmar. Akademin bildades som ett sätt att hjälpa unga talanger genom att spela fotboll i utbyte mot utbildning. Akademin bildades officiellt den 8 mars 2013 och registrerades senare under Myanmar Company Act 2014. Vi har för närvarande tre nivåer av lag: U13, U15 och U18, säger Albert Stages Kamara.

I sommar kommer de att göra sin debut i Gothia Cup. De kommer att skriva historia eftersom det är första gången som en klubb från Myanmar deltar i turneringen.
– Det är ett privilegium att bli erkänd som den första klubben som deltar från Myanmar. Jag är överväldigad och samtidigt exalterad över resan, men mest tacksam till Mr Dennis Andersson för att han gav oss en sådan möjlighet. Hela vår akademi, föräldrar och personal är tacksamma för denna möjlighet. Myanmar som land har gått igenom mycket. Gothia Cup kommer inte bara att förändra våra spelares liv utan också lämna ett bestående minne för Myanmar.

Han deltog i Gothia Cup redan 2013.
– Jag medverkade med min akademi och blev tvåa i Gothia Cup. Och även 1998–1999 när en klubb från mitt hemland Liberia deltog. För mig är Gothia Cup den största fotbollsplattformen för ungdomar globalt, säger han.
Power Soccer Academy försökte delta 2020, men stoppades av pandemin.
– För att vara ärlig så var vi väldigt missnöjda och trasiga när covid-19 slog till. Vi hade en grupp spelare som var redo att utforska sina talanger i världen genom Gothia Cup. Det är fortfarande tråkigt, för många av spelarna vi hade i samband med covid-19 har alla lämnat akademin och valt olika vägar till livet.

Vad tror du att ni kan lära er av den här erfarenheten som lag?
– Vi hoppas kunna lära oss mer, uppleva olika kulturer och framförallt bygga våra fotbollskontakter på Gothia Cup. Vi har sett många av matcherna från Gothia Cup 2023. Jag hoppas att vi kommer att kunna prestera på topp och förhoppningsvis uppmärksamma människor och turneringen i allmänhet.
De kommer att delta med tre lag i ålderskategorierna B13, G18 och B18.
– Vi har ett mycket talangfullt B18-lag och våra förhoppningar är att se till att några av dessa barns drömmar går i uppfyllelse genom att de blir professionella fotbollsspelare, säger Albert Stages Kamara.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy