Gothia Cup

Från Kanadas kyla till Göteborgs sommarklimat

Streetball FC från Kanada är härdade inför Gothia Cup.

Inom fotboll finns det flera faktorer som spelar roll. Planen, vädret och träning är bara några av dessa. Kanadas Streetball FC är - tack vare Kanadas klimat - härdade.
- Vi tränar mycket inomhus på grund av det kyliga klimatet. Målet är dock att fotboll ska spelas utomhus, precis som det alltid har spelats, säger tränaren Souza.

Streetball FC formades genom intresseanmälan från vårdnadshavare, och därför är spelarna handplockade från olika klubbar och akademier. Spelarna tränar hårt med en unik vinken från deras tränare.
- Klubben kallas streetball eftersom jag är från Brasilien där vi spelar utomhus. Jag skapade klubben tillsammans med deras kanadensiska tränare, och tillsammans ämnar vi att skapa ett starkt kanadensiskt lag som får spela utomhus så mycket som möjligt.

Genom träning inomhus har laget en möjlighet att träna med en medvetenhet om utrymmet på planen. Därigenom kan de diskutera strategier och beslutsfattning i matcher. Detta har, enligt Souza, hjälpt dem inför Gothia Cup.
- När det väl var klart att vi skulle delta i Gothia Cup började vi träna två dagar i veckan. Vi tränar med målet att tjejerna ska bli professionella fotbollsspelare. Gothia Cup är en fantastisk erfarenhet för tjejerna, och det är just erfarenheten vi är här för.

Det märks genom deras match mot Tärby FK att flera faktorer har format laget och gjort dem så tuffa som de är. Utöver klimatet och deras träningsmetoder har de en mycket passionerad tränare.
- Jag är tuff med dem för de behöver vägledning tidigt i karriären. De är bara 14 år gamla, men de arbetar mot att bli professionella spelare. Då behöver man kunna hantera pressen som kommer med det. Om jag säger att de gör bra ifrån sig och det inte stämmer kan jag inte förbättra deras insatser. Vi gör allt vi gör med passion och ett stort hjärta för fotboll, säger Souza.

Spelaren Zahra Bains uppskattar coachningen och att de kommit ända vägen hit.
- Mina föräldrar säger alltid att en sådan här möjlighet är viktig att ta. Jag blev inbjuden av en av föräldrarna och vi började träna tillsammans under pandemin. Till slut sa en av föräldrarna att ”nu åker vi till Europa” och så gjorde vi det, säger Zahra.

Har ni något specifikt mål nu under Gothia Cup?
- Vi vill gå hela vägen. Jag vill, precis som mina lagkamrater, bli en professionell fotbollsspelare. Vi är alla tacksamma att få vara här och uppleva Gothia Cup.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy