Gothia Cup

Från mittback till domare

Rebecca spelade fotboll under hela uppväxten och insåg i tonåren att hon föredrog att bossa runt folk med visselpipa i hand än i försvaret på planen.

Rebecca Johansson har jobbat som domare sedan hon var 13 år gammal och tycker fortfarande att det är roligt sju år senare. Hon uppskattar nätverket runt fotbollen, att springa in i andra domare på turneringar och kunna ställa frågor.

Rebecca Johansson spelade fotboll i flera år för sin lokala klubb Kungsängens IF. Som tonåring fick hon möjligheten att börja döma fotbollsmatcher vid sidan av hennes fotbollsspelande. Det var en möjlighet hon uppskattade för den finansiella aspekten, men det blev mer än så.
– Nu gör jag det bara för att det är kul, jag vill fortfarande vara involverad i fotbollen, säger Rebecca Johansson.

Vad är det bästa med att döma?
– Man får se så mycket grejer och olika situationer. De är kul att man får vara den som bestämmer på planen, om de gör något fult får man ge kort om det behövs, säger Rebecca.
En av hennes bästa upplevelser hittills som domare kom när hon fick möjligheten att jobba på en B final för ett G18 möte.
– Nivån på spelarna var så hög, jag brukar inte döma på så hög nivå så det var kul, säger Rebecca.

Den bästa delen av att vara fotbollsdomare för Rebecka är det nätverk som skapas kring sporten.
– Som domare springer man in i varandra på de olika turneringarna. Man har hälsat, snackat om olika situationer man kan stöta på på matcher och be om råd. Hur skulle jag gjort där? I Stockholm finns det också en Facebook-grupp för domare, säger Rebecca.

Hon planerar inte att döma fotbollsmatcher för evigt, men efter att ha sett sina kollegor jobba har hon fått en gnista av inspiration att kanske börja göra sin steg 1- och steg 2-utbildning.
– Man har ju fått inspiration av domarna här, så det kanske ska börjas med det snart, säger Rebecca.

Det var hennes första gång som domare på Gothia Cup och hon har haft kul på turneringen.
–  Jag dömde tre eller fyra matcher på en dag, de var alla på samma plan men det var ett stort sportfält. Det är riktigt kul att vara på samma plats istället för att åka överallt, säger hon.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy