Gothia Special Olympics Trophy: Integration på riktigt

En vecka varje år fylls Göteborg av fotbollsfeber när Gothia Cup tar över staden. Och Gothia Special Olympics Trophy avgörs mitt i hjärtat av turneringen.

I juli varje år fylls Göteborgs gator av spelare och publik som sjunger, dansar och sätter färg på hela staden och fotbollsplanerna är fyllda av ungdomar som ger allt för sina lag. Bland de 4500 matcher som spelas på de 110 planerna, hittar du 30 lag med Special Olympics-spelare som ruschar, skjuter och måljublar med samma passion och stolthet som alla andra spelare i Gothia Cup. Välkommen till Gothia Special Olympics Trophy!

Gothia Special Olympics Trophy grundades 2011 av den svenske landslagsspelaren Kim Källström och kategorin har blivit en etablerad favorit under Gothia Cup-veckan i Göteborg. Special Olympics-spelarna – som i år kom hela vägen från Indonesien – är fullt integrerade i evenemanget, de spelar och bor på samma ställen som de övriga 1700 lagen och deltar i samma aktiviteter utanför fotbollen som alla andra.

Enligt Andre Peeters, fotbollsrådgivare för Special Olympics Eurasia, är Gothia Cup ett skinande exempel på verklig integration.

– Det finns ingen separation mellan Special Olympics-spelarna och de andra, vi njuter av samma faciliteter och möjligheter. Special Olympics spelas på planer som ligger i bästa tänkbara position för publiken att stanna till, stötta lagen och lära sig om vår organisation och våra spelare har en chans att socialisera med lag från hela världen. Jag ser hur både våra spelare och andra spelare växer och blir mer öppna av den erfarenheten, säger Andre Peeters.

Det är just en tvåfilig väg, där Special Olympics-spelarna växer med sin upplevelse under Gothia Cup men där de också berikar hela turneringen genom sitt deltagande. Enligt Gothia Cups generalsekreterare, Dennis Andersson, är Special Olympics-spelarna ett lysande exempel på fotbollens sanna anda och förebilder för alla Gothia Cup-deltagare.

– När ni spelar tillsammans visar ni hur fotboll ska spelas. Ni visar att vi verkligen är en värld och ger oss det bästa exemplet på hur fotboll kan förena, säger Dennis Andersson.

För 20-årige Robin Gielen, från belgiska Genk, innebar Gothia Special Olympics Trophy en mängd ”första gången”, både på och vid sidan av planen.

– Det här var första gången jag flög, min första internationella turnering, första gången jag pratade engelska med någon ansikte mot ansikte och första gången jag träffade någon som bor så långt bort som Indonesien, säger Robin Gielen.

Gielen – en entusiastisk dataspelare – pratar engelska online med andra e-sportare men överraskade alla, sig själv inkluderad, med sina språkkunskaper under veckan.

– Det känns som att jag är på andra sidan jorden! Hela grejen har varit riktigt härlig, väldigt annorlunda jämfört med Belgien. Jag har haft chans att få prata med människor från Tyskland, Italien och Indonesien. Jag blev kompis med målvakten från Indonesien och pratade med honom om fotboll och hur det gick i deras matcher. Jag pratade till och med med en tjej… Om fotboll!, säger Robin och skrattar. 

För Robin var det första gången han deltog i Gothia Special Olympics Trophy men många av de som deltar och engagerar sig i turneringen återkommer år efter år till denna unika fotbollsupplevelse. Domaren Pierre Berg från Göteborg har varit med sedan första året 2011 och gjorde sin nionde turnering i somras.

– Atmosfären här är perfekt – alla har roligt, skrattar och kramas! 

Ändå, precis som i alla turneringar, är spelarna tävlingsinriktade och fokuserade, så som domare har han en viktig uppgift.

– Det är mitt jobb att se när en spelare börjar hetta till och att lugna ner dem, man måste ha en viss känsla. Och eftersom det är en internationell turnering och alla spelare inte pratar så bra engelska, måste jag kunna uttrycka allting med mitt kroppsspråk.

Pierre Berg ser fram emot 10-årsjubileumet nästa år, då han åter kommer att stå med visselpipan i munnen på Kvibergs planer.

I 45 år har Gothia Cup, med tillströmningen av unga fotbollsspelare och -fans från hela världen, varit en stor del av sommaren i Göteborg. Gothia Special Olympics Trophy har blivit en viktig del av turneringens uppgift att öka ungdomars kunskap om och förståelse för varandra, där Special Olympics-spelare – precis som vilken annan spelare som helst – får en möjlighet att njuta av oförglömliga upplevelser under världens största och mest internationella fotbollsturnering.  

Skriven av: Aoife O’Grady

(läs mer om Special Olympics på: https://www.specialolympics.org)

MAIN PARTNER

OFFICIAL PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy