Har dedikerat sitt liv till att ta hand om föräldralösa barn

Under sommarens Gothia Cup delade generalsekreterare Dennis Andersson ut ett hederspris till Sumet Kaewtipnet för att uppmärksamma hans insatser för barn och ungdomar i Thailand. Samtidigt som han har haft stor betydelse för framväxten av ungdomsfotboll i sitt hemland så har han också tagit hand om tusentals föräldralösa barn.

– I mitt land finns det mycket droger och stök som jag har velat hålla barnen borta ifrån. Jag spelade själv fotboll som liten och det gjorde att vi höll oss borta från de dåliga sakerna, säger han.

Tillsammans med sin dåvarande fru bildade han fotbollsklubben Thamrong Thai i mitten på 1970-talet. Men det var mycket mer än bara en klubb.

– Jag lät barnen bo hemma hos mig och hjälpte dem med mat och husrum. Jag byggde ut mitt hus så att det fanns plats för över 40 barn.

Sumets egen historia innan han startade sin fotbollsklubb är minst sagt remarkabel. Som tonåring och fotbollstokig så upptäckte han engelsk fotboll genom att han läste de engelska ligatabellerna i tidningen. Det intresset gjorde att han bestämde sig för att ge sig ut på ett ”litet” äventyr – han cyklade från Bangkok ända till London… En resa som tog över fem månader. 

– Det svåraste var att ta sig ut från Bangkok, jag cyklade i cirklar innan jag lyckades hitta en väg ut från staden, säger han.

När han nådde sitt slutmål så hade hans säregna historia uppmärksammats av massmedier i både England och Thailand och han fick möjlighet att uppfylla sin dröm att studera till fotbollstränare via det engelska fotbollsförbundet. 

– Jag hade själv bra erfarenheter av lärare och tränare och ville själv bidra på det sättet. Men att jag senare skulle komma att starta en fotbollsklubb visste jag inte då, säger han. 

Efter ett tag i England fick han oväntad hjälp att fortsätta sitt utlandsäventyr. Thailands nuvarande kung Rama X, som vid den här tiden var prins, befann sig också i London för studier och han hade inte heller undgått Sumets fascinerande historia och sträckte ut en hand.

– Han fick höra om min berättelse och ville hjälpa mig. Jag sade att jag ville fortsätta studera fotboll i Tyskland så han hjälpte mig med det, säger Sumet.

Det var när han kom tillbaka till Thailand igen efter tiden i Europa som han startade Thamrong Thai – hans livsgärning som har hjälpt tusentals barn att både spela fotboll och studera och därigenom fått en bättre framtid. Och han har gett dem möjlighet att få komma till Gothia Cup.

– Den första gången vi åkte till Gothia Cup var 1988. Vi älskar turneringen och vi gör alltid så gott vi kan men det viktigaste är inte att vinna matcher utan att vinna folkets kärlek. Och att visa upp en god sportsmanship, säger han.

Dennis Andersson fick höra talas om Sumet Kaewtipnet genom en vän som var biståndsarbetare i Bangkok. Han åkte dit första gången 1986 för att träffa Sumet och de började hjälpas åt för att få klubben till Gothia Cup. Något som alltså blev verklighet redan två år senare.

– För mig är Sumet en av mina stora hjältar. Han har offrat precis allt för att ge tusentals föräldralösa barn en framtid. Några av dem har också blivit bra fotbollsspelare men alla har blivit goda människor, säger Dennis Andersson.

Under åren har Thamrong Thai stått som slutsegrare i Gothia Cup två gånger. Men i somras var Sumet i Göteborg utan något lag. Att driva klubben har ofta varit tufft och kostsamt och vid ett tillfälle förstördes både hus och planer i en översvämning. Gothia Cup var under några år med och sponsrade klubben genom projektet Gothia Cup Village men just nu ligger Thamrong Thai på is.
Trots att Sumet nu är 80 år gammal så har han fortfarande ambitioner för framtiden.

– I mitt land, när man är rik, då är man okej, men har man inte pengar kan man inte göra någonting. Om jag läser om någon som inte har pengar att gå i skolan så försöker jag hjälpa till men jag är fattig nu och det har varit svårt. Jag håller på att skriva ett brev till kungen för att få hjälp. Vad som än händer så vill jag fortsätta att försöka hjälpa de fattiga. Och det hade varit fantastiskt att få komma till Gothia Cup med ett lag igen, säger han.

MAIN PARTNER

OFFICIAL PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy