Inställd Gothia Cup – då åkte franska FC Chambly på träningsläger till Göteborg

Coronapandemin innebar att Gothia Cup fick ställa in för första gången sedan premiäråret 1975. En stor besvikelse för många fotbollslag men det hindrade inte franska FC Chambly att ändå besöka Göteborg.


I tio dagar har pojklaget, som är födda -07, fått bo i Askims IK klubbstuga. Vanligtvis håller laget till i franska Chambly, inte långt ifrån huvudstaden Paris. 
Fokus under träningslägret har varit integration men det spelades även några vänskapsmatcher mot lag från Göteborgsområdet. 

Det är ganska enkelt att ordna träningsmatcher just nu. Alla lag är hemma och spelsugna, så att få till vänskapsmatcher var egentligen inga svårigheter, säger Antoine Meunier som är föreningsutvecklare i Askims IK. 

När vi var på plats så spelades en match mellan FC Chambly och Örgryte IS. 

Det var en bra match, jag fick faktiskt lite Gothia-vibbar, skrattar Antoine när han beskriver matchen som slutade 3–3.

Vi har inte fått spela fotboll i Frankrike på nästan fyra månader så att få komma hit och spela känns väldigt härligt. Vi fick börja träna för två veckor sedan men vi tränar vanligtvis inte under sommarlovet, säger FC Chamblys tränare, Christophe Languille.

Antoine och Christophe träffades strax före Gothia Cup för fem år sedan när det franska laget bodde i Näsets klubblokaler. Eftersom Antoine talade franska så tyckte han att det var extra roligt att ta kontakt med laget och sedan dess har de sett till att hålla kontakten. 

Jag hoppas att vi också kan få möjligheten att besöka dem. Det är ju ett erfarenhetsutbyte även för oss i Askim. Det är ju en ny kultur som besöker oss där man får möjlighet att utbyta både fotboll och språkliga kunskaper. Fotboll hjälper ungdomar att utvecklas inom många olika områden. 

Christophe har besökt Göteborg och Gothia Cup varje år sedan 2012 och han blev väldigt besviken när turneringen ställdes in. 

Det var så klart en besvikelse men man förstod ju varför. Det hade blivit alldeles för stora folksamlingar. Det man saknar allra mest är att få spela matcher men också atmosfären runt omkring hela turneringen. 

Vidare berättar Christophe hur pojkarna pushat honom för att ta kontakt med Antoine och hur glad han är över möjligheten att kunna besöka Göteborg, trots pandemin.

Det kändes viktigt att ta chansen att komma hit framför allt för pojkarnas skull. Jag tror att det är svårt för många barn att förstå varför de inte får spela och kanske extra viktigt att de också får göra det just nu.  

Pojkarna älskar Gothia Cup. Förra året gick laget till semifinal och killarna hade hoppats på att komma ännu längre i år. Och självklart kommer vi tillbaka nästa gång. Det är ett måste! säger Christophe. 

MAIN PARTNER

OFFICIAL PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy