Gothia Cup

Islands president är här: "Gothia Cup är väldigt populärt på Island"

Islands president Gudni Th. Jóhannesson trivs i Göteborg.

Islands president Gudni Th. Jóhannesson närvarar vid årets Gothia Cup. Han är här för att stötta sin son Duncan som spelar för Stjarnan 2 i klassen B15.
– Det är en stor turnering. Att så många isländska lag kommer hit år efter år talar sitt tydliga språk. Det känns bra att vara här, säger han.

Presidenten har bara positiva intryck från Gothia Cup.
– Det är en trevlig turnering även om vi är ovana vid den här hettan. Vi hanterar det och ser till att ungdomarna får mycket vätska. Dessutom använder vi solskydd, det brukar vi inte behöva hemma men jag tycker att det är trevligt här, säger Gudni Th. Jóhannesson.

Han har fått ett positivt intryck av turneringen.
– Den är väldigt populär på Island. Många barn ser fram emot att åka medan de fortfarande är för unga. De hör vad de äldre barnen berättar och blir ännu mer beslutsamma att få åka hit och ha roligt.

Hans sons lag har stött på svårt motstånd i turneringen men har roligt ändå.
– Resultaten hade kunnat vara bättre men så länge de gör allt de kan så finns det inget att vara besviken för. Island har över 70 lag på plats vilket visar hur populär turneringen är. Man får träffa föräldrar man träffat på matcherna hemma igen, det blir lite som en återförening för oss islänningar.

President Jóhannesson har ett stort sportintresse.
– Jag gillar de flesta sporter. Sen jag blev vald till president har jag utnyttjat att om jag bara säger att jag vill gå på en match så får jag alltid en biljett, säger han med ett skratt.
Att idrott är något som förenar människor är han väldigt medveten om.
– Sport är något positivt för den nationella identiteten så länge du gör det på ett positivt sätt. Inom idrotten ska alla, oavsett hudfärg eller religion eller någonting, behandlas lika. Kan vi bygga på det positiva så kan fotbollen vara en positiv kraft i världen.

Hans bror Patrekur gjorde 241 landskamper för Island i handboll.
– Ja, jag lärde honom alla knep! Men jag valde en annan bana i livet. Handboll har alltid varit min favoritsport men jag gillar fotboll också. Island har varit bra på handboll i många år, både på herr- och damsidan. På senare år har även fotbollslandslagen nått framgång. Landslagen är något som förenar oss som nation, säger han.
Han har hört bra saker om handbollsturneringen Partille Cup.
– Jag har hört att det är en fin turnering. Och jag gillar Göteborg, även om det är väldigt varmt här, det är jag inte van vid. Men det är så enkelt att pendla. Spårvagnarna och bussarna är tysta, effektiva och rena. Där har vi något att lära av göteborgarna, hur man bygger lokaltrafiken.

Så hur är presidenten som fotbollspappa? Bra, om du frågar honom.
– Jag är en bra fotbollspappa. Jag gillar inte när föräldrar skriker åt motståndare, domarna eller sina barn. Spelarna hör ändå inte 90% av allt som skriks på planen. Föräldrar: låt bli att störa matcherna när de pågår och respektera att barnen är där för att ha roligt. Vi arbetar en del med det här på Island och vill att det ska bli bättre. Jag menar inte att det är ett stort problem men ibland händer det tyvärr att folk förlorar besinningen, säger Islands president.

Väldigt trevligt att ha dig här, Herr President!

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy