Jättestenskolan är vinnare av gårdagens tallrikssvinnskamp
Under årets Gothia Cup serveras över 422 000 måltider – men det handlar inte bara om fotboll och mat, utan också om hållbarhet. I Tallrikssvinnskampen tävlar skolor om att slänga minst mat.

Jättestenskolan hade lägst matsvinn under gårdagens mätning i Tallrikssvinns tävlingen, som är en del av Gothia Cups hållbarhetsarbete. Tävlingen går ut på att skolor väger mängden mat som blir kvar på deltagarnas tallrikar, och resultaten sammanställs dag för dag.
– Maten har väl varit bra, jag har typ alltid ätit upp det jag tagit. Det är kul att vi vann tävlingen också, säger Arvid Bäck, som bott och ätit på skolan hela veckan.
Tallrikssvinnskampen är en tävling som syftar till att minska mängden mat som slängs. Under Gothia Cup lagas över 422 000 måltider och matsvinnet har en direkt koppling till klimatpåverkan. Enligt projektet står matsvinn för 8–10 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Genom att deltagarna uppmärksammar sitt eget svinn ska både avfall och koldioxidutsläpp minska.
– Vi har tänkt på att ta två gånger i stället för att ta en massa på en gång och sen slänga, säger Arvid Bäck
