Gothia Cup

Jersey debuterar i årets upplaga av Gothia Cup

Aldrig tidigare har ett lag från ön Jersey – den största av Kanalöarna – deltagit i Gothia Cup.

Jersey Wanderers Football Clubs G13-lag kommer att skriva historia i sommar. Vi pratade med tränaren Kaspar Wimberley inför äventyret i Göteborg.

Jersey Wanderers Football Club (JWFC) är en gemenskapsfokuserad klubb som ger spelare i alla åldrar, kön eller förmåga att engagera sig i det vackra spelet.
– Vi är hem för cirka 400 spelare, med stöd av ett team på 70 frivilliga tränare och kommittémedlemmar, som gör att över 300 fotbollsmatcher kan spelas varje säsong. 2019 etablerade Jersey Wanderers FC en flickjuniorsektion med anledning av ett växande intresse och entusiasm för fotboll bland unga kvinnor i Jersey. Vi är nu stolta över att välkomna över 80 tjejer i åldern 10-15 i sex lag. För att fira slutet på varje säsong anordnar JWFC Junior Girls Football Festival, som lockar över 200 unga kvinnliga fotbollsspelare från Jersey och Guernsey, säger Kaspar Wimberley.

Även om Jersey är en ganska liten ö, har den en befolkning på över 100 000 och en rad möjligheter att spela och njuta av fotboll.
– Lokala klubbar och Jersey Football Association tillhandahåller rekreations- och tävlingsplaner för över 4 000 fotbollsspelare varje säsong. För många är fotbollskalenderns höjdpunkt den årliga "Muratti" som spelas mellan Jersey och Guernsey i flera åldersgrupper och är genomsyrad av passion och tradition. Jersey deltar också i tävlingen International Island Games två gånger om året; ett unikt sportevenemang som samlar olika ösamhällen från hela världen.

Det finns för närvarande fyra klubbar på Jersey som erbjuder fotboll för flickor, förutom JFA:s Player Development Centre, som erbjuder specialistcoachning och möjligheter till utveckling.
– Vissa lokala skolor erbjuder också fotbollsmöjligheter för blandad fotboll och enbart flickor som spelar mot andra mixade lag eller flicklag inom mellanskolematcher. Denna utvecklande kvinnliga fotbollsmiljö begränsar ibland möjligheterna för flickor att spela mot varandra i tävlingsmatcher, eftersom de flesta matcher för närvarande spelas mot lag som huvudsakligen består av pojkar, säger han.

Ni har aldrig medverkat i Gothia Cup förut. Varför har ni valt att åka till Göteborg och spela turneringen i år?
– Jag hörde talas om turneringen för första gången genom ett barn-tv-program som min dotter tittade på och var inte säker på om det verkligen fanns. Jag tittade sedan på det och tänkte att det kunde bli en spännande resa för vårt team. Min moster bor i Sverige nära Göteborg, så jag kände till staden och det visade sig att min tyska kusin spelade på turneringen när hon var yngre och hade en fantastisk tid. Om du ska åka på en fotbollsresa, varför inte delta på världens största turnering! säger han.

Det blir första besöket i Göteborg, för de flesta av lagmedlemmarna.
– Vi kommer till Sverige med ett öppet sinne och vi ser fram emot att ta in atmosfären och upplevelsen. Vi förväntar oss mycket energi och entusiasm, och en stad fylld av unga fotbollsspelare.
G13-spelarna är både exalterade och nervösa inför sitt deltagande i Gothia Cup 2024.
– En del har varit på fotbollsresor tidigare, men Gothia Cup kommer att bli en ny upplevelse för oss alla. Vi är glada över invigningsceremonin och över att se så många unga spelare samlas. Som ett tränarteam är vi glada över möjligheten att engagera oss med andra lag från hela världen och se våra spelare utvecklas, som ett lag och som individer, både på och utanför planen.
Han berättar att de fokuserar mer på spelarutveckling än resultat.
– Vi hoppas att turneringen ska bli rolig och inspirerande för våra spelare och tränarteam. Vi inbillar oss att vissa matcher mot mer erfarna lag kommer att bli utmanande, men våra spelare kommer att ge allt oavsett.

Spelarna har gjort flera saker för att samla in pengar till resan till Göteborg.
– Efter att ha samlat en grupp spelare som ville åka till Gothia Cup började vi samla in pengar till resan. Spelarna har sålt hembakade kakor, armband och blommor på lokala marknader och fotbollsmatcher och hållit i filmkvällar i Jersey Wanderers FC:s klubbhus. Vi har också fått lite stöd från lokala välgörenhetsorganisationer.
– Laget kommer att ha några träningspass och två uppvärmningsmatcher innan vi kommer till Sverige, eftersom en del spelare är nya i laget, på grund av att ålderskategorierna på Jersey skiljer sig något från de som används i Gothia Cup, säger Kaspar Wimberley.
Han är övertygad om att spelarna kommer att få många nyttiga erfarenheter från veckan i Gothia Cup.
– Vi hoppas att våra spelare kommer att växa tillsammans som ett lag och förstå värdet av att arbeta tillsammans för att realisera sin potential på och utanför planen, säger tränaren.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy