Maya kämpade sig tillbaka från korsbandsskada och gjorde mål i Gothia Cup - Gothia Cup
Gothia Cup

Maya kämpade sig tillbaka från korsbandsskada och gjorde mål i Gothia Cup

Maya Shinaman gjorde en imponerande comeback i Gothia Cup.

Den amerikanska talangen Maya Shinaman drabbades av en svår knäskada i slutet av april förra året. Hennes största mål var att komma tillbaka i tid för att spela för sitt G15-lag California Magic i Gothia Cup 2022. Hon lyckades och gjorde till och med mål. Det här är hennes inspirerande berättelse.

Maya Shinaman ådrog sig en korsbands- och ligamentsskada under en kollision den 30 april 2021.
– Jag blev väldigt förvånad när jag fick nyheten och det gjorde mig väldigt upprörd. Jag visste att jag skulle vara borta från fotbollen ett tag och jag visste att det skulle bli svårt att inte göra något som var så viktigt för mig. Fotboll är en väldigt viktig del av den jag är och det var svårt att förlora den delen av mig för ett tag, säger tonåringen.
Efter operationen den 11 juni satte hon upp ett mål för sig själv om att komma tillbaka till planen i tid till Gothia Cup 2022.
– Jag hade drömt om att spela i Gothia Cup med mitt klubblag sedan jag gick med i California Magic. Under min skada kunde jag inte spela kontaktfotboll under min återhämtning men jag gick fortfarande på träningar och stöttade mitt lag. Det var väldigt svårt att se på, men det motiverade mig att jobba hårdare och bli återställd. Mina lagkamrater, tränare och familj var otroligt stöttande och jag kommer för alltid att vara tacksam, säger Maya Shinaman.

Resan från operation till Gothia Cup 2022 var tuffare än hon någonsin hade kunnat förutspå.
– Slutet gjorde allt värt det. Jag hade mina upp- och nedgångar under den här tiden men jag lyckades jobba hårt varje dag för att få tillbaka krafterna. Jag arbetade med en fysioterapeut fem dagar i veckan i över ett år. Att sätta upp målet för mig själv hjälpte mig verkligen att ta mig genom de svåra tiderna.
Trots smärtan föreställde hon sig att hon skulle komma tillbaka på planen och göra det hon älskar.
– Att få komma tillbaka, i Sverige, efter 15 månader var en galen upplevelse. Innan min första match var jag nervös och orolig men jag kom ihåg att jag hade väntat på det här ögonblicket sedan skadan inträffade. Jag känner mig så stolt över mig själv över att jag kunde spela sex matcher på fem dagar och till och med göra mitt första mål efter skadan, säger hon.
Hon kommer aldrig någonsin att glömma turneringen i Göteborg.
– Jag hade den mest fantastiska tiden med mina lagkamrater och lag från andra länder. Vi mötte lag från världens alla hörn. Det var så fantastiskt att se alla tillsammans oavsett var de kom ifrån. Invigningsceremonin på Gothia Cup var otrolig och jag kommer aldrig att glömma den, säger Maya Shinaman.
California Magic-tränaren Haris Obic är imponerad av den talangfulla tjejen.
– Hon arbetade flitigt och var fast angelägen om att uppnå sitt mål. Hennes första fullkontaktsmatch sedan april 2021 var vår öppningsmatch i Gothia Cup! Hon var exalterad och vi är alla superstolta över henne. Att ha det målet gjorde henne engagerad i sin rehabilitering, säger Haris Obic.

MAIN PARTNER

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy