Gothia Cup

Med Taffelberget i bakgrunden spelade Kusasa Stars och Rainbow Team träningsmatch mot varandra

Det är första gången som Kusasa Stars och Rainbow Team deltar på Gothia Cup med tjejlag. Som en del av förberedelserna för cupen spelade de en träningsmatch mot varandra.

Med det berömda Taffelberget (Table Mountain) som fond spelade två av Gothia Cups mest långväga deltagare i sommar träningsmatch i Kapstaden i Sydafrika. Tjejerna från Rainbow Team, som ska spela i F16-klassen, mötte Kusasa Stars, som deltar i F14. Båda lagen ser mycket fram mot det stora äventyret.

- Jag har sett bilder från invigningen med alla fansen på den stora arenan. Det ser fantastiskt ut, säger 15-åriga Kyra Fester från Rainbow Team.

Peggy Zwedala, Kusasa Stars 14-åriga målvakt, instämmer.
- Det ska bli så spännande att möta lag från andra länder i Sverige och jag hoppas få nya vänner, säger Peggy och förklarar att hon känner sig lite spänd och nervös inför resan.

Det blir första gången som hon är utanför Sydafrika och första gången som hon gör en flygresa. Merparten av spelarna i Kusasa Stars kommer från Groendal, en kåkstad i Franschhoek, sju mil från Kapstaden, och växer upp under mycket svåra förhållanden. Kusasa betyder imorgon/ny gryning/möjlighet på det sydafrikanska språket Xhosa.

- Vi vill ge de här barnen hopp, säger engelsmannen George Frett, initiativtagare till projektet.

Kusasa Stars, som var med på Gothia Cup 2018 och 2019, kommer liksom då i år även med ett pojklag, som spelar i P15. Även för Rainbow Team, där många av spelarna också lever under svåra förhållanden, blir det första resan med ett flicklag.

- Vi har varit med killarna på Gothia Cup 2015-18. Det känns verkligen kul att nu även kunna ge tjejerna chansen, säger lagets ledare, svenskan Pernilla Landstedt, sedan över 20 år bosatt i Sydafrika.

Träningsmatchen vann Rainbow Teams något äldre flickor klart, trots en imponerande insats av Peggy Zwedala i Kusasas mål.

- Du var matchens lirare, sade hennes motståndare Kyra Fester.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy