Gothia Cup

Mesta mästarna: "Inget slår Gothia Cup"

Brommapojkarna spelar i Gothia Cup för 40:e gången – och fler ska det bli.

Brommapojkarna är det mest framgångsrika laget att delta i Gothia Cup.
Nu firar de dessutom 40 års deltagande i turneringen.
– Det är världens roligaste turnering, säger Tommy Söderström, sportchef för ungdomsektionen i Brommapojkarna.

Brommapojkarna har, fram tills i år, vunnit turneringen 31 gånger. När man sätter det i perspektiv får man en bild av hur dominanta Brommapojkarna är. Tvåan, AIK, har nämligen 13 segrar.
– Tänk då hur många gånger vi har spelat i final och inte vunnit, säger Tommy Söderström.

Vi möts upp på ett hotell som ligger längs huvudgatan i Göteborg, Avenyn. Söderström drar sig snabbt till minnes om hur det var de första åren han var med på turneringen.
– Här var det parader. Då var exempelvis Voluntas med här, och så gick lagen med sina flaggor och samlades vid Götaplatsen.

Staden Göteborg och turneringen har emellertid förändrats sedan Söderström besökte turneringen för första gången. Året var 1986, och det blev början på årlig markering i kalendern.
– Jag hade aldrig upplevt något liknande – det enda som är sig likt från då är Peter Kisfaludys (sportchef för A-laget) hårfärg. Men det var helt fantastiskt med Heden. Nu skulle jag ut till Kviberg i veckan. På vägen dit tänkte jag att oj, där det står ett trevåningshus, där vann vi med våra 89:or. Sen såg jag ytterligare ett hus och kom ihåg när 95:orna vann där. Jag tänkte på hur mycket det har ändrats i strukturen – men att känslan fortfarande är densamma. Turneringen blir bara större och större, säger Tommy Söderström.

Tommy Söderström har varit med och byggt Brommapojkarnas ungdomsorganisation till vad den är i dag. Med cirka 25 lag i varje årskull för sjumannalagen och tio–tolv lag för årskullarna som spelar på nio- och elvamannaplaner dominerar Brommapojkarna ungdomsfotbollen i västra Stockholm.
– De som bara vill köra en gång i veckan kan göra det, och de som vill satsa stenhårt kan göra det. Det är väl det som är fördelen med Brommapojkarna. Det är den stora basen och att vi har en väldigt bra akademi som definierar oss. Det är en tradition i klubben och har varit så länge, säger han.

Brommapojkarna är i dag dessutom ett välkänt lag internationellt och har blivit det genom sin framgångsrika ungdomsakademi. De blir regelbundet inbjudna till elitturneringarna runtom i Europa – tillsammans med storklubbarna från de största europeiska ligorna. Samtidigt väljer Brommapojkarna, att år efter år, ställa upp i Gothia Cup.
– Jag tittade någon årskull där det var 54 grupper eller nåt sådant där. Det är sanslöst! 90 procent av lagen är breddlag och då är det fest för föräldrar när barnen spelar. Men när det spelas kvartsfinaler och semifinaler och vidare – då är det stentufft.

Trots att Brommapojkarna allt som oftast ställer upp för att vinna, är det så mycket mer som får ungdomslagen att åka till Göteborg för att spela Gothia Cup, år in och år ut. Att åka till världens största ungdomsturnering är nämligen något helt annat än vad spelarna i Brommapojkarna är vana vid.
– Det är en upplevelse att gå in på Gamla Ullevi och spela finalmatcher. Nationalsången spelas och publiken följer våra spelare med blicken. Spelarna känner sig verkligen som proffs. Det gäller även på SKF Arena. Jag var där i veckan och såg ett av våra lag vinna mot ett lag från Chile. Det var fullsatt. Det är kul för våra spelare, att gå ut och spela inför fullsatta läktare. Inget slår Gothia där. Inget. Det är en jätteupplevelse. Alla vill se när nya stjärnor föds.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy