Gothia Cup

Robinson-profilen dömer i Gothia Cup: "En rolig händelse varje år"

Andreas "Värmland" Haraldsson har varit domare i Gothia Cup sedan 2015.

Andreas Haraldsson var en populär deltagare i den säsong av Robinson som sändes i höstas/vintras. Men han är också en duktig fotbollsdomare som i somras dömde B17E-finalen mellan Right to Dream från Ghana och BK Häcken inför storpublik på Gamla Ullevi.

Han berättar hur det gick till när han blev fotbollsdomare.
– Jag pluggade till idrottslärare så behövde lite extrapengar. En vän tipsade då om att börja döma, så ironiskt nog var Gothia Cup det första jag dömde. Jag åkte ner till den domarskola som Gothia Cup brukar ha. Det roligaste är när man har en riktigt het match men att lagen ändå är rätt nöjda efteråt, säger han.
Att döma Gothia Cup har blivit lite av en tradition för Andreas Haraldsson, som blev ”Värmland” med hela svenska folket i samband med Robinson.
– Gothia Cup är en rolig händelse varje år. Jag har nu varit på turneringen varje år sen cirka 2015, utom när det var covid då.

Han är glad över att han fick chansen att döma den fantastisk finalen i elitklassen för 17-åriga killar.
– Ja, vi fick ju den stora finalen. Jag fick döma inför 13 000 så det var väl coolt. Stefan som var huvuddomare dömer ofta ihop med mig så han bad mig ställa upp. Jag hade egentligen en annan final men såklart var jag hellre på Gamla Ullevi.
Orkade du efter Robinson?
– Robinson tog slut ungefär en månad innan, så kroppen var helt slut. Jag var inte alls så tränad som jag borde ha varit. Men det gick faktiskt superbra ändå för jag var tvungen att fokusera mer på placeringar och matchledningen vilket resulterade i att jag blev bättre.
De är ett gäng domare som brukar åka från Värmland för att döma Gothia Cup.
– Från början var det Dalsland som vi åkte ner med, men nu har Värmland tagit över! Vi brukar få bo på Härlanda på Qvidings kansli och de brukar ta hand om oss superbra. Det är otroligt fint och bra läge med. Vi brukar vara 12 till 15 domare som åker ner. Förra året hade vi inga damer med men historiskt brukar vi ha med oss ett gäng tjejer också, säger Andreas Haraldsson.

Han ser tillbaka på sin Robinson-upplevelse och vad han tar med sig för erfarenheter:
– Svält är inget jag rekommenderar. Även om jag själv tyckte att jag var snygg efteråt så var min kropp helt slut i ett halvår efteråt. Det fysiska påverkar det psykologiska också så man måste ta hand om kroppen för att må bra. Jag fann många vänner för livet och har ju fått två underbara gudbarn (Alexander Strandbergs söner) på köpet. Jag har varit i Halmstad rätt mycket nu efter och de har varit i Värmland. Men kom ihåg alla där hemma: tv är tv och livet är det verkliga.
För närvarande jobbar han på en fotbollsklubb i Karlstad.
– Tanken är att döma även i år, men jag har gett upp ”satsningen”. Jag har för starka åsikter så förbundet är lite sura på mig, haha.
Han funderar på att döma i Gothia Cup även i år.
– Vi får väl se, jag har inte tänkt än, men vi är ett gäng från Värmland som brukar åka ner. Jag var vice chefen förra året och tyvärr blir jag nog stora chefen om jag åker i år så jag behöver tänka över det ordentligt, säger Andreas Haraldsson med ett leende.

Foto: Linus Bokehsius/TV4

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy