Stallpojken som sadlade om och blev fotbollsfostrande Gothia Cup-ambassadör

I över 35 år har José Guimarães och hans Pequeninos do Jockey åkt hela vägen från São Paulo till Göteborg för att delta på Gothia Cup. Något som har gett minnen för livet till tiotusentals ungdomar.

Det är en solig och lugn eftermiddag på Katrinelundsgymnasiet i centrala Göteborg. Pequeninos do Jockeys ena lag har precis förlorat en tuff och jämn match mot Brommapojkarna, men spelarna håller ändå humöret uppe.

José Guimarães är grundaren och den stora ledaren i Pequeninos do Jockey. 1970 bildades klubben officiellt men laget började spela matcher redan året före.

José var i sina unga år stallpojke på São Paulos Jockey Club och efter fem år fick han chansen att uppfylla sin dröm att leva på arbetet på galoppbanan. Men en olycka i en situation där han skulle tämja en häst skadade han sig så pass illa att det slutade med att han lämnade rollen på banan.

– Jag fick inte fortsätta längre för min fru, säger José och skrattar.

I stället flyttade han in till kontoret och fortsatte arbeta där. Under tiden José jobbade på kontoret stod hans döttrar på gräsplätten i mitten på galoppbanan och sparkade boll med varandra. För varje dag José såg dem växte en ny dröm fram i honom. Han skulle starta en fotbollsklubb som tränade där mitt bland hästarna.

 – Först var det fem barn, nästa gång var vi tio och vi blev bara fler och fler, säger José.

I dag uppskattar han att 200 000 ungdomar har spelat i hans klubb, Pequeninos do Jockey. De är fortfarande en amatörklubb men, en av de bästa, vågar José hävda.

Han rabblar upp ett antal välkända spelare som har spelat för klubben. Bland de mest kända: den tidigare landslagsmannen och Bayern München-profilen Zé Roberto och före detta Real Madrid- och- Arsenalspelaren Julio Baptista. Han säger också att han kunde haft ännu fler. Men att jobba som en amatörklubb blir svårare för varje år som går.

– Så fort det kommer bra spelare, kommer de stora klubbarna och tar dem. Det blir jättesvårt att ha ett lag för oss amatörer, säger han och fortsätter:

– Ta Zé Roberto som exempel. Han lämnade oss för São Paulo FC. Sedan sa de till honom att de hade för många med hans spelstil där. Men sedan fick han gå till Portuguesa där han exploderade. Det är ett problem. Många brasilianska spelare får inte chansen att visa upp sig.

En central del för José och verksamheten i Pequeninos do Jockey är att alla hans spelare presterar i skolan. I klubben har de regelbunden koll på spelarnas betyg och ser till att alla sköter sin skolgång. Om inte, går det ut över ens fotbollsspelande.

– Om inte spelarna levererar bra resultat i skolan får de inte spela fotboll, så enkelt är det. Det är ovanligt i Brasilien men det fungerar bra. Många har dessutom bra jobb efter att ha studerat ordentligt. De är duktiga i skolan och duktiga på fotboll. Pennan är lättare än spaden, säger han och brister återigen ut i skratt.

José och hans Pequeninos do Jockey har en rik och lång historia av Gothia Cup. De deltog första gången redan 1982 och det slutade med succé: de vann hela turneringen. Han beskriver prisutdelningen som ett av sina absolut starkaste minnen av Gothia Cup.

– Först såg jag den brasilianska före detta världsmästaren Hilderaldo Bellini här. I Brasilien var det inte så vanligt att se sådana kändisar på gatan. Jag hoppades verkligen att han skulle få dela ut pris till oss, och så blev det ju till slut, säger han.

Sedan de var med i Gothia Cup första gången har de kommit hit varje år i över 35 år totalt, och över 1700 ungdomar har fått chansen att åka till Europa för att spela fotboll. Nio gånger har Pequeninos do Jockey fått lyfta Gothia Cup-pokalen och är därmed den sjätte mest framgångsrika föreningen i världens största ungdomsturnering.

Han beskriver hur Göteborg är en perfekt stad för en ungdomsturnering med allt som finns på nära avstånd i staden utöver fotbollen. Samtidigt tycker han att fotbollsplanerna är välskötta och bra placerade. Vidare beskriver José hur viktigt det är för ungdomarna att få se världen och träffa människor. 

José Guimarães är i dag 85 år gammal men den årliga resan med sina ungdomslag till Göteborg och Gothia Cup missar han inte. Och än i dag sover han i klassrummet på skolan med ungdomarna.

Kärleken till fotbollen är enorm men drivet att fostra ungdomarna till goda samhällsmedborgare är om möjligt än större. Hans goda vän Luis Carlos Baranowsky berättar om tiden José tar sig med ungdomarna där de sätter sig ner i laget och pratar om rätt och fel. 

– Varje dag har han möte med truppen. De samlas och pratar om livets problem. Vad som är bra och mindre bra. Jag tycker att det är jätteviktigt. De sakerna han tar upp med spelare har jag aldrig sett någonstans. Att ha det tålamodet varje dag är helt otroligt, säger Luis Carlos.

José känner sig också nöjd och tacksam över att tiden han tar sig med ungdomarna ger resultat.

– Ingen av alla drygt 1700 spelare jag har tagit med mig till Gothia Cup har blivit kriminell, säger José.

MAIN PARTNER

OFFICIAL PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy