Tävlingsklasser för elva- och tolvåringar tillbaka: "Ett bra beslut" - Gothia Cup
Gothia Cup

Tävlingsklasser för elva- och tolvåringar tillbaka: "Ett bra beslut"

Svenska Fotbollförbundet har beslutat att återinföra tävlingsklasser för elva- och tolvåringar i internationella turneringar i landet.

Detta leder till att de flicklag och pojklag i åldrarna elva och tolv år som önskar tävla och räkna resultat kommer att få göra det från och med Gothia Cup 2023.
– Det är väldigt roligt att alla får möjlighet att vara med i Gothia Cup på samma villkor samtidigt som det är bra att vi fortsatt kan erbjuda klasser där vi inte tävlar, säger tävlingsledaren Niclas Andersson Freiholtz.

Slutspel kommer att genomföras och mästare kommer att koras likt i Gothia Cups äldre klasser. För de som önskar att delta i Gothia Cup utan att tävla och räkna resultat finns självklart fortfarande denna möjlighet. Nästa år kommer det att finnas både ”vanliga” elva- och tolvårsklasser och klasser som heter Girls 11/12 Friendly respektive Boys 11/12 Friendly. På så sätt är det nu möjligt för lag i denna ålder att både tävla och att inte göra det. Lag i dessa åldrar som redan har anmält sig kommer nu få välja vilken klass de önskar delta i.

Tävlingsledaren Niclas Andersson Freiholtz är glad över Svenska Fotbollförbundets beslut.
– Vi tycker att det är ett bra beslut. För en turnering som Gothia Cup där mer än hälften av lagen kommer från andra länder är det såklart positivt att de som vill tävla får delta på de villkor som de vill när de är med i en fotbollsturnering, säger han och fortsätter:
– Det är väldigt roligt att alla får möjlighet att vara med i Gothia Cup på samma villkor samtidigt som det är bra att vi fortsatt kan erbjuda klasser där vi inte tävlar. Det är upp till lagen om de vill välja att tävla eller inte och fler lag får nu möjlighet att tävla om de önskar göra det.
Han ser fördelar med att kunna erbjuda de olika alternativen.
– Fler lag ges möjlighet att delta på ett sätt som passar dem. Det kommer såklart finnas lag som vill vara med i icke tävlande klasser och då garanteras de sex matcher. Samtidigt finns det de lag som valt att inte delta tidigare på grund av att de vill tävla och nu förhoppningsvis deltar igen då de får chansen att tävla som de vill. För många är det en kittlande känsla att delta i en turnering med utslagning. Många tycker att det är kittlande med det istället för ett vanligt poolspel, säger Niclas Andersson Freiholtz.

MAIN PARTNER

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy