Gothia Cup

Tidigare AS Roma stjärnan på besök under Gothia Cup

Christian “Chippen” Wilhelmsson om sina egna Gothia Cup minnen, livet i Dubai och vad han gör idag.

Listan över proffsspelare som har spelat Gothia Cup kan göras lång. Inte minst har den före detta svenska landslagsspelaren Chippen deltagit. 
- Jag har spelat Gothia cup två gånger, då spelade jag med Mjällby. Ena året nådde vi semifinal, vi var ett bra lag men tyvärr räckte det inte hela vägen. Trots det har jag bara positiva minnen från turneringen. Vi spelade roliga matcher, umgicks mycket med varandra och så fick vi uppleva en mycket spännande straffläggning som vi vann, säger Chippen. 

Till vardags hör han hemma i Dubai men är på besök i Göteborg då både hans son och dotter spelar Gothia Cup. 
- Det är fantastiskt kul att både vara tillbaka i Sverige och även att få se barnen spela fotboll, särskilt idag när sonen fick göra två mål. Nu ska vi snart iväg och kolla på min dotter som spelar senare i eftermiddag. Det enda tråkiga med vistelsen i Sverige har varit att det har regnat en del, vi har nästan fått uppleva 4 olika årstider på en och samma dag, säger han och småskrattar. 

Många lag och åskådare som reser till Gothia Cup från andra länder får oftast uppleva ett kallare klimat här än vad de är vana vid. Inte minst Chippen som är van med 30 grader och sol hemma. Förutom vädret berättar han om andra förmåner med att bo i Dubai. 
- Jag kunde inte tänka mig ett bättre ställe att bo på med familjen än i Dubai. Barnens skola är grym, sjukvården är av högsta klass och samhället i stort är väldigt säkert. Allt är tryggt och ordentligt, säger han. 

Vi kommer återigen in på Chippens fotbollskarriär, och när han får frågan om vilken den bästa spelaren han har spelat med är, svarar han efter en liten tids tänkande så här:
- Om jag inte ska vara tråkig och säga Zlatan, så säger jag Daniel De Rossi. Vi var lagkamrater när jag bodde i Italien och spelade för Roma. Han hade hårda tacklingar och en otrolig spelförståelse, fortsätter Chippen. 

När han istället får frågan om vilken den bästa spelaren han har spelat emot är, är det återigen ett välkänt namn som dyker upp. 
- Det måste vara Henry. Jag hade honom på min kant när vi mötte Frankrike i en landskamp med Sverige, det var tufft. Han var snabb och grym med bollen, säger han. 

För att odla fram spelare som Daniel De Rossi och Henry är det viktigt att spelarna får bra förutsättningar. Duktiga talanger tenderar att ansluta sig till akademier för att utvecklas till bättre fotbollspelare. 
- Akademin som mina barn spelar i är relativt ny, men det är en bra akademi. Övrigt i Dubai så är nivån på akademier och klubbar väldigt blandad. De finns de som elitsatsar och de som spelar för skojs skull. Det finns något för alla nivåer och åldrar. Framför allt växer damfotbollen fram så det knakar, vilket är kul att se, säger han. 

Christian avslutade sin professionella fotbollskarriär för drygt 10 år sedan. Idag är han delaktig i lite olika företag och ser till att njuta av familjelivet till max. 

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy