Gothia Cup

Upptäck Göteborg - Museum

Besök regnskog, utforska flygplan och lär dig mer om Göteborgs historia. På Göteborgs många museum finns det utställningar för alla intressen, både för vuxna och barn.

Jonas Ingman/vastsverige.com/Medabank Göteborg & Co

I Göteborg finns många museer med olika inriktningar, både natur, historia och konst. I den här artikeln kan du läsa om några av stadens populära museum. För att minska trängsel behöver du boka biljett på flera av museerna, det gör du enkelt på deras respektive hemsidor.

Universeum

Ellika Henrikson/Mediabank Göteborg & Co

Universeum är ett vetenskapsmuseum med fokus på hållbarhet och kanske det mest populära museet bland barn. Här kan ni uppleva allt från regnskog, världshav, reptiler, AI och rymden. Planera in ett besök i kemilabbet, här får barnen testa på olika experiment tillsammans med Universeums kunniga personal. I regnskogen, som är ett måste när ni besöker Universeum, flyger fåglarna fritt, här finns också sengångare, apor, ödlor och grodor.

På flera platser inne på Universeum finns det sittplatser där ni kan äta er medhavda matsäck. För den som inte har möjlighet att ta med matsäck finns en restaurang på plan två och ett kafé på plan ett. Universeum ligger bredvid Liseberg, med gångavstånd från Korsvägen dit ni tar er med buss eller spårvagn.

Världskulturmuseet

Vägg i vägg med Universeum ligger Världskulturmuseet som erbjuder flera olika utställningar med berättelser och föremål från hela världen. Utställningen "Tillsammans" fokuserar på barnens frågor där lek blandas med lärande. Här finns möjligheten för barn och vuxen att tillsammans testa på cirkuskonster.

I sommar kan ni ta del av utställningen "¡Viva México!" som visar Mexikos rika historia och traditioner genom glädje och sorg.

Inne på museet finns kafé, restaurang och butik.

Göteborgs stadsmuseum

Peter Kvarnström/ Mediabank Göteborg & Co

Göteborgs stadsmuseum grundades redan 1861 (då under namnet Göteborgs museum) och ligger sedan dess på samma plats, i Ostindiska huset som byggdes på 1750-talet. Museet ligger på gångavstånd från bussar och spårvagnar i Brunnsparken.

Här kan ni bland annat följa Göteborgs och Västsveriges historia tillbaka till för cirka 12000 år sedan. 2021 firade Göteborg 400 år, i utställningen "400 år av nöd och lust" kan ni se föremål från 1600-talets Göteborg och framåt. "Grejen med Göteborg" är en annan utställning där Göteborg under 1900-talet skildras. Här finns även en utställning om vikingar och i sommar kan den modeintresserade besöka utställningen "Augusta Lundin - Sveriges första modehus".

Aeroseum

Vid Säve flygplats ligger det spännande underjordiska Aeroseum som är ett av Statens Försvarshistoriska Museer. Här finns många typer av farkoster, både historiska och moderna, civila och militär. På Aeroseum upplever du flygfarkosterna med alla dina sinnen, här kan du bland annat flyga virtuellt men du kan även få flyga på riktigt i en gammal helikopter eller ett gammalt flygplan.

Här finns ett kafé som serverar lättare mat och fika. Till Aeroseum tar du dig med buss 35 från Hjalmar Brantningsplatsen till hållplats Granhäll, därifrån är det cirka 10 minuters promenad till Aeroseum.

Röhsska museet

Jonas Ingman/vastsverige.com/Medabank Göteborg & Co

På Röhsska museet som är det enda specialmuseet för design och konsthantverk i Sverige samsas nutida och historiska föremål. Här finns bland annat en utställning om stolar, över 500 stolar visas där de tidigaste är från 1600-talet. I utställningen "Inspiration Östasien", som varit ett del av Röhsskas utställningar sedan museet öppnade 1916, visas både keramiska föremål och kinesiska dräkter. Många nordiska formgivare har inspirerats av östasiatiska mönster och tekniker.

Den här sommaren kan ni ta del av utställningen "Migration - Föremålens färdvägar" som visar föremål från hela världen. Här får ni ta del av mönster och motiv som återfinns i både olika kulturer och tidsepoker.

Ni tar er enkelt med buss eller spårvagn till Röhsska museet, hållplatsen Valand ligger precis utanför museet. På Röhsskas entréplan ligger ett kafé som serverar både mat och fika.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy