Gothia Cup

Uzbekistan – landslaget som drivs av glädje

GSOT fyller Kviberg med hejarop, volter och eufori.

I GSOT-serien spelade Uzbekistan mot Finland.
Matchen slutade 4–0 till Uzbekistan – men till jublande glädjescener från bägge lagen.
– Lyckan över att spela fotboll är så stor bland tjejerna i laget, säger Abror Turdiboyev, landslagstränare för Uzbekistans flicklag i GSOT.

Det är ett glatt, uzbekiskt flicklag som springer av planen. En av flickorna springer längs från kortsidan mot tränarbänken och gör volter, övriga ställer sig i mittcirkeln och firar. Därefter går hela laget ihop med det finska och fotas ihop framför en hop av fotografer. Det är rungande glädjescener som fyller plan 9 på Kviberg när GSOT-turneringen spelas.
De har, i ett halvårs tid, spelat fotboll varje dag tillsammans på skolgården för att förbereda sig inför Gothia Cup. Och nu har laget tagit sin första seger. Den kom i den tredje matchen.
– De har sett pojkarna spela. De vill bli lika bra som pojkarna och spela som dem, säger Azamat Muminov, tränare för Uzbekistans pojklag i GSOT.

Tränarna har tränat GSOT-lag i 12 respektive 10 år. De är dessutom gymnastiklärare på skolan i Tasjkent där flickorna studerar. För honom är det viktigt att alla får samma möjligheter att spela fotboll – vilket GSOT ger tjejerna i laget.
– Tjejerna tränar faktiskt flera sporter. Det gör de som spelar i vårt killag också. Men fotboll är det de tycker om mest. De har verkligen sett fram emot den här turneringen, det är ju en världskänd turnering och vi är glada över att ta del av den, säger Abror Turdiboyev.

Det är tioårsjubileum för GSOT-serien i Gothia Cup. Det är dessutom första året som det är en renodlad turnering inom GSOT för endast flickor. Det har gett flickorna en möjlighet att inte bara utveckla och hitta motivation för att spela fotboll – utan också en möjlighet att växa som människor.
– Jag har följt de här tjejerna sedan de var små. Det här är ett utmärkt tillfälle för tjejerna att få med sig erfarenheter. Vi har sett de växa sedan de började spela fotboll. Det är fantastiskt att se hur de utvecklas, både på planen och vid sidan av, säger Abror Turdiboyev.

Trots att de är här för att spela fotboll, att de har tränat slaviskt i ett halvår och att de ger allt på fotbollsplanen, tycker de bägge lagen att det bästa med Gothia Cup hittills har varit invigningsceremonin.
– Det var så häftigt! Båda lagen var så glada över att gå in under ceremonin till jublet av alla som var där, säger Muminov.

 

 

 

 

 

 

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy