Celebrate

Världens största ungdomsturneringar sprider svensk hållbarhetskultur

Gothia Cup och Partille Cup lanserar ny satsning för turneringarnas hållbarhetsarbete.

I sommar lär sig runt 70 000 unga från hela världen att göra planeten mer hållbar. Minskat klimatavtryck, sortera sopor rätt och större fokus på fair play är några av de konkreta insatser Gothia Cup och Partille World Cup gör för ekologisk och social hållbarhet, i den nya satsningen Celebrate.   
 
–  Vi är världens två största ungdomsturneringar och vi är stora nog att göra skillnad. Turneringarna ger upplevelser för livet där unga möter världen och får förståelse för olika kulturer. Det är svensk öppen tolerans vi sprider. Nu ingår även ett hållbart förhållningsätt i det vi ger ungdomarna. Det är en chans vi inte får missa, säger Niclas Freiholz, turneringsledare på Gothia Cup.  

 Under ett gemensamt paraply, Celebrate, samlar och utvecklar turneringarna sitt arbete för att bidra till en mer hållbar värld.   
De tre benen är Celebrate the Planet, Celebrate the People och Celebrate the Game och i varje del görs konkreta insatser för att påverka under turneringarna, men framför allt på lång sikt över hela världen.   
– Under våra turneringar samlas tiotusentals unga, deras medföljande vuxna och funktionärer i Göteborg. Celebrate-konceptet hjälper dem att göra rätt och sprider därmed också kunskap som de tar med sig hem. Därmed påverkar vi inte bara turneringarnas genomförande i en hållbar riktning, utan också hur ungdomar och vuxna världen över agerar i sin vardag resten av året, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare på Partille World Cup.   
  
Att ha trygga miljöer på och runt planerna är ett stort fokus för turneringarna.   
Celebrate the Game innehåller bland annat Fair Play Trophy, informationsinsatser riktade mot publiken och ökad stöttning av domarna. Nytt för i år är att alla lag på Gothia Cup har en Team Steward, en utsedd person i varje lag som ansvarar för hur det egna laget, ledarna och supportrar uppträder under matcherna.   
– Vi vill att alla ska få positiva minnen för livet och på det här sättet inspirerar vi förhoppningsvis alla till att ta sitt ansvar för att skapa ett bra matchklimat, säger Niclas Freiholz, turneringsledare på Gothia Cup.  

Celebrate the Planet handlar om att steg för steg minskar den negativa klimat- och miljöpåverkan som tiotusentals deltagare innebär. Bland annat kommer turneringarna i år att minska sitt koldioxidavtryck i matsalarna med över trettio procent och minimera mängden mat som förfars genom samarbete med Räddningsmissionen och appen Too Good To Go.   
– Drivkraften är att mat ska ätas, mat ska inte slängas, säger Tommy Wiking, projektledare Mat. Vi har jobbat hårt med bland annat menyer och råvaruplanering för att kunna ta det här stora klivet.   

Celebrate the People görs genom att turneringarna utvecklar unga från hela världen och i Göteborg. I en värld av konflikter, ökat stillasittande och svårare väg för unga att tidigt få erfarenhet av arbetslivet är Partille World Cup och Gothia Cup en kontrast. De är i sin internationella grund en plats för vänskap över gränser. Genom turneringarnas foundation får lag med från resurssvaga länder möjlighet att delta och funktionärsprogrammet ger ungdomar chansen till sitt första avlönade jobb. Dessutom inspireras till rörelse, inte bara de hundratusentals speltimmarna under turneringarna utan genom att ge upplevelser för livet.   
– Vi vet att deltagande i turneringar som Gothia Cup och Partille World Cup är viktiga mål under året och en fantastisk höjdpunkt för många handbolls- och fotbollsspelare i världen. Den drivkraften och de minnena ökar sannolikheten att unga vill hålla på med sin idrott längre, en viktig faktor till en mer aktiv livsstil som håller över livet, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare på Partille World Cup.   

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy