Vendela Högqvist dömde final i Gothia Cup: ”En stor ära” - Gothia Cup
Gothia Cup

Vendela Högqvist dömde final i Gothia Cup: ”En stor ära”

Vendela Högqvist har redan dömt en final i Gothia Cup. Hon har stora drömmar med sitt domarskap.

Vendela (näst längst till höger) njöt av att döma i Gothia Cup.

Snart 20-åriga Vendela Högqvist dömde G17E-finalen i Gothia Cup i somras. I framtiden drömmer hon om att få ännu större uppdrag.
– Mitt mål med dömandet är att i framtiden döma både i Damallsvenskan och internationellt, säger hon målmedvetet.


Vendela Högqvist kommer ursprungligen från Askersund, men bor sedan ungefär ett år tillbaka i Örebro.
– Till vardags studerar jag första terminen på ämneslärarprogrammet med inriktning emot gymnasiet i ämnena matematik och idrott och hälsa, berättar hon.
Och när hon inte studerar så dömer hon gärna fotbollsmatcher. Hon blev tidigt intresserad av att vara domare.
– Vid elva års ålder fick jag möjlighet att gå en ungdomsdomarutbildning då min morbror är domarinstruktör och jag fastnade direkt. Till en början var jag föreningsdomare, men jag valde 2019 att gå steg 1 för att bli distriktsdomare. 
Vendela Högqvist dömer i dagsläget division 1 för damer och division 5 för herrar som huvuddomare.
– Jag är ibland även assisterande domare i elitettan och i division 3 för herrar. Det bästa med att vara fotbollsdomare är den gemenskap som finns mellan domarna, men även möjligheten att utveckla och använda mitt ledarskap.

I Gothia Cup 2022 fick hon det fina uppdraget att skipa rättvisan i G17E-finalen mellan amerikanska NorCal Premier PDP och tyska Bayer Leverkusen på Gamla Ullevi.
– Det var en stor ära att få döma en final i Gothia Cup. Det var väldigt häftigt. Vi var ett helt damteam som dömde flera matcher tillsammans under veckan och de båda finallagen var otroligt spelskickliga vilket gjorde att det var extra roligt.
Två minnen från årets Gothia Cup är extra starka.
– Det första var självklart finalen på Gamla Ullevi. Det andra minnet var premiärmatchen i Boys 17 Elit mellan Right to Dream och IFK Norrköping, som spelades på ett fullsatt SKF Arena vilket verkligen var ett minne för livet. Det bästa med att döma Gothia Cup är möjligheten att döma lag ifrån hela världen samtidigt som man får möjligheten att träffa och döma med nya domare, säger 19-åringen.
Hon har stora förhoppningar om att få en fin domarkarriär.
– Mitt mål med dömandet är att i framtiden döma både i Damallsvenskan och internationellt. Sedan skulle det även vara roligt att se hur högt jag kan komma upp och döma på herrsidan.
Siktar du på att vara med i Gothia Cup även nästa år?
– Självklart satsar jag på att döma Gothia Cup även nästa år, säger Vendela Högqvist glatt.

MAIN PARTNER

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy