Kusasa Stars kämpar för att hålla ungdomarna skyddade

Sydafrikanska Kusasa Stars deltog i Gothia Cup 2018 och 2019 och såg fram emot att uppfylla fler barns drömmar den här sommaren. Nämligen att få resa till Sverige och världens största mötesplats för ungdomar. I stället kämpar de nu mot coronapandemin och gör allt för att hålla barnen säkra i dessa svåra tider.

Kusasa Stars använder fotbollen för att lyfta vikten av utbildning och livserfarenheter för ungdomarna i Langrug, en kåkstad i Franschhoek, Sydafrika. Spelarna som är duktiga både i skolan och på fotbollsplanen får möjligheten att resa till Sverige för att delta i Gothia Cup. Fotboll är viktigt, men att utbilda spelarna och öppna deras ögon för en värld där ingenting är omöjligt, är huvudmålet med resan till Göteborg.

Situationen i Sydafrika under den pågående pandemin, har gett stora konsekvenser för människor som lever i fattigdom, likt kåkstaden där ungdomarna i Kusasa Stars bor, där många människor saknar tillgång till elektricitet och sanitära faciliteter. Många av ungdomarnas föräldrar är vanligtvis säsongsarbetare på vingårdar runt Franschhoek – under pandemin har de inte haft något arbete och det är osäkert när de kommer att kunna börja arbeta igen.  


Genom fundraising har Kusasa Stars fått ansiktsmasker donerade till sig, som ett led i att skydda ungdomarna mot smittspridningen. Men som lagets tränare säger: ”Är inte samhället säkert, är inte barnen säkra”. Därför har de nu startat en kampanj för att samla in pengar till återanvändningsbara masker för hela samhället. Alla 16 000 invånare.

När de spelade Gothia Cup 2018 och 2019, blev Kusasa Stars överväldigade av den generositet som andra klubbar och individer i Gothia Cups nätverk visade. Så många människor donerade kläder, skor och annan fotbollsutrustning samt pengar till “Kusasa Foundation”, för att de ska kunna bedriva verksamheten för ungdomarna.  

I dessa extraordinära tider vill de nu be hela Gothia Cup-familjen om hjälp för att kunna ge barnen trygghet och säkerhet. Om du vill bidra, veta mer om insamlingen eller bara se delar av dokumentärfilmen som regissören Shane Vermooten gjorde om lagets deltagande i Gothia Cup i fjol, besök kampanjens hemsida: gf.me/u/xyz5wt Ingen summa är för liten, även om du endast kan bidra till en ansiktsmask eller bara dela kampanjen i ditt nätverk så gör det skillnad.  

Kusasa Stars ger hopp till sitt samhälle genom fotbollen. Insamlingen är en möjlighet för dem att fortsätta göra det, även i dessa svåra tider. 

MAIN PARTNER

OFFICIAL PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy