Gothia Cup

Åttaårige Diyan säljer armband till förmån för barn i Libanon

Vad gjorde du när du var åtta år gammal? Diyan Ramos säljer armband för att barn i Libanon ska få möjlighet att spela fotboll. – Jag såg filmen Pelé förra året, där var det en massa fattiga barn som inte hade fotbollsskor och då kände jag att jag ville hjälpa barn att spela fotboll, säger han.

Åttaåriga Diyan älskar fotboll och vill att alla barn ska få möjlighet att spela fotboll – precis som han själv gör. Den här veckan är han på plats på Heden för att sälja armband och pengarna går till ett fotbollsprojekt för barn i Libanon. Projektet sker i samarbete med organisationen War Child men det är Diyan själv som tagit fram idén med armbanden.

– Jag kom bara på det i huvudet, berättar han.

Diyan bor i Stockholm och spelar fotboll så ofta han kan. Insamlingen som han startat har han döpt till ’Tro på din dröm’. Han håller med om att det är ovanligt att syssla med sånt här när man bara är åtta år gammal.

– Jag vet inte vad det beror på att jag brinner så för att göra saker men jag hoppas att det ska bli möjligt för alla barn att spela fotboll, säger han.

Diyans mamma Bekes berättar att det här projektet inte är hans första insamling.

– Förra året samlade han in 300 kilo skor och kläder till gatubarn i Uganda. Och så nu gör han det här med armbanden. Han brukar säga att de här barnen har överlevt krig men de har krig i sig men det kan man ta bort genom fotbollen. När han själv mår dåligt eller är arg så är det fotbollen som får honom att må bra igen. Så han vill att de barn som överlevt krig ska få bort kriget i sig via fotbollen, säger hon. 

Linnea Åberg från War child är med i Göteborg och berättar mer om det specifika projektet i Libanon.

– Vi jobbar med att bygga upp fotbollsplaner så att barnen ska kunna spela där. Det är framför allt syriska flyktingbarn men även barn från Palestina och Libanon så det handlar även om att få barnen att spela ihop, leka tillsammans och ha roligt ihop. Så det är på samma gång också ett integrationsprojekt, säger hon.

Hur har veckan här varit?

– Vi har fått ett jättebra gensvar, folk har varit positiva och uppskattar att det är ett barn som vill hjälpa andra barn, säger Linnea Åberg.

MAIN PARTNER

SKF

OFFICIAL PARTNERS

Coca Cola
McDonalds
Puma
Länsförsäkringar
Kronfågel
Volkswagen
Liseberg
KLM
NEH

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy