Gothia Cup

B15: Isländska Stjarnan 1 lyfter bucklan!

Med ljuden av den isländska vulkanen ekande runt läktarna på Gamla Ullevi besegrade Stjarnan 1 det svenska laget IFK Haninge för att bli mästare i Pojkar 15 klassen. – Det känns fantastiskt, säger Ísak Andri Sigurgeirsson som blev tvåmålsskytt.

Två defensivt starka lag stegade ut på planen när det var dags för dagens andra final på Gamla Ullevi. Stjarnan 1 hade bara släppt in ett lag i slutspelet, medan IFK Haninge hade hållit nollan igenom hela turneringen. Början av matchen följde samma tema, där både lagen såg stabila ut. IFK Haninge hade mest av bollen men hade svårt att skapa chanser och Stjarnan 1 låg på kontring.

Efter drygt tio minuter började det välkända ljudet från den isländska ”vulkanen” eka runt arenan. Med ljudet från de klappande isländska fansen i bakgrunden skapade Stjarnan 1 sin första chans. Ett skott från straffområdeslinjen som i sista stund blockades av det svenska försvaret.

Ställningskriget tog slut efter 16 minuter då Stjarnan 1 tog ledningen. Ísak Andri Sigurgeirsson fick bollen vid mittlinjen, dribblade förbi flertalet spelare och avslutade sedan med välriktat skott mot bortre stolpen från straffområdeslinjen.

– Det första målet är alltid väldigt viktigt, så jag är glad att vi gjorde det, säger Ísak.

Efter målet var det isländska laget fyllt av självförtroende och fortsatte trycka på för ett andra mål. Men IFK Haninge kom tillbaka in i matchen. Deras yttermittfältare såg livliga ut och slog flertalet farliga inlägg under de avslutande fem minuterna i första halvlek. Men då visslan för halvtid ljöd stod det fortfarande 1-0 till Stjarnan 1.

Andra halvlek påbörjades likt den första. Båda lagen spelade försiktigt och tog inga onödiga risker. Men efter tio minuter utökade Stjarnan 1 ledningen. Efter ett briljant förarbete av yttermittfältaren som slog in ett lågt inlägg mot bortre stolpen, kunde Adolf Daði Birgisson stöta in bollen i öppet mål.

Bara en minut senare var det dags igen. Ísak Andri Sigurgeirsson var först på en boll över backlinjen och rundade sedan bade målvakt och en försvarare innan han sköt in bollen i det vidöppna nätet.

– Jag tog bara emot bollen, rundade ett par spelare och sköt in den, säger Ísak leende.

Tredje målet blev spiken i kistan. IFK Haninge tryckte på för att få dit ett mål som skulle ge dem kontakt, men de kunde inte bryta ner det isländska försvaret. Vilket resulterade i att Stjarnan 1 blev detta årets mästare i Pojkar 15 kategorin. Efter en tuff vecka kommer det inte bli något högintensivt firande säger Ísak.

– Nu ska vi bara åka hem, slappna av och njuta, säger han.

STJARNAN 1 – IFK HANINGE 3-0 (1-0)

Ísak Andri Sigurgeirsson (17), Adolf Daði Birgisson (41), Ísak Andri Sigurgeirsson (42)