Gothia Cup

B17: Right to Dream mästare igen efter straffavgörande

Två publikfavoriter möttes i pojkarnas final i Gothia Puma Trophy. Där Right to Dream och TikiTaka Academy mötte varandra för första gången sedan finalen 2017 där Right to Dream segrade. Nu två år senare gjorde de det igen. – Ord kan inte beskriva vad jag känner just nu, säger Fuseini som slog in den avgörande straffen.

Publiken strömmade in på Gamla Ullevi inför den högintressanta matchen och de tusentals på läktarna hade ingen anledning att känna sig besvikna. Tempot i matchupptakten var oerhört högt. Right to Dream testade målvakten redan efter två minuter, som dock kunde avvärja med en briljant räddning.

Chanserna fortsatte att komma. TikiTaka Academy utnyttjade ständigt högersidan där de hittade mycket yta, men de kunde inte få till slutprodukten. Right to Dream såg också farliga ut och kom närmast att göra mål under matchens tidiga skede då de träffade stolpen med en frispark. Efter 20 minuter kändes det överraskande att det fortfarande stod 0-0.

Men precis innan halvlek bröts dödläget. Efter ett inlägg från högersidan tappade TikiTaka Acadamys målvakt ut bollen som kunde slås in i ett öppet mål av vänsteryttern Adingra Simon.

Den andra halvleken fortsatte där den första slutade. Med böljande spel och chanser åt båda hållen. I den 42 minuten var TikiTaka Academy nära att kvittera efter en nick från straffpunkten letade sig strax utanför stolpen. Några minuter senare kontrade Right to Dream och fick friläge mot målvakten, men Edijana, målvakten i TikiTaka Academy gjorde upp för sitt misstag i första halvlek med en grym räddning.

Lagen fortsatte att utbyta chanser. TikiTaka Academy kom nära att kvittera ännu en gång, då ett briljant volleyskott från straffområdeslinjen räddades av målvakten. Men efter 50 minuter kom kvitteringen. När Trek Anthony Stephen slog in en retur från nära håll. Nu var det tio minuter kvar, och det var helt jämnt.

Med bara två minuter kvar var Right to Dream nära att avgöra. En nick från nära håll efter en hörna slogs undan av målvakten. Men när domaren blåste av matchen var ställningen fortfarande 1-1. Matchen skulle avgöras på straffar.

De två första straffarna missades. Men TikiTaka Academy gjorde mål på sin andra. En säker straff från Njario Dorgeles utjämnade ställningen. Sedan missade både lagen igen, nerverna var synbart höga. Mönstret fortsatte, då båda lagen gjorde mål i den kommande rundan. Vilket betydde att ett mål eller en räddning nu kunde vara avgörande. Med en fantastisk räddning såg målvakten till att avgörandet låg i händerna på Right to Dream, Fuseini Mohammed Gasafi hade möjlighet att sätta dit det avgörande målet. Det gjorde han också, mycket säkert.

– Jag var ganska nervös. Men jag har satt den avgörande straffsparken förut, så det hjälpte, säger Fuseini om att gå upp för att ta det avgörande straffen.

Målet ledde till extas bland spelarna i Right to Dream, som akrobatiskt firade framför de dryga 7000 på läktarna. När frågan ställs om publikens stöd säger Fuseini:

– De är fantastiska. Jag har varit här två gånger nu och det är en väldigt speciell känsla.

RIGHT TO DREAM – TIKI TAKA ACADEMY 4-3p (1-0)

1-0 Adingra Simon (29) 1-1 Trek Anthony Stephen (51)

MVP: Emmanuel Ogura