Gothia Cup

Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson på besök

På fredagseftermiddagen fick SKF Arena besök av svenska damlandslagets förbundskapten, Peter Gerhardsson. Som spelare var Peter en av de allra första att vinna turneringen, då hans Uppsala IF vann turneringens andra upplaga 1976. 43 år har passerat sedan dess, men anledningen varför han är här har inte förändrats – han är här för att njuta av fotbollen.

Peter påbörjade alltså sin Gothia Cup resa redan 1976, och sedan dess har han besökt Gothia Cup i en mängd av olika roller. Då han var tränare för juniorlandslaget mellan 2002-2004 hade han ett extra öga på spelarna som då var aktuella för uttagning. När han nu är förbundskapten för damlandslaget håller han lite extra koll på flickmatcherna. Men vilken arbetsroll han haft när han är här på besök har egentligen aldrig haft någon större betydelse förklarar han.

– Jag är här för att det är roligt, precis som alla andra. Gothia Cup är en mötesplats för fotbollen, och sedan vi var här och spelade när jag var femton år gammal har turneringen alltid legat mig varmt om hjärtat, säger Peter Gerhardsson.

Under fredagen pågår slutspelet för fullt, och under kvällen kommer det bli klart vilka lag som spelar morgondagens finaler.

– De här matcherna är väldigt inspirerande att följa. Det är väldigt mycket känslor involverade och det är en balansgång mellan glädje och sorg, men oavsett resultat är det väldigt lärorika matcher för spelarna, säger Peter.

Inspirerande är rätt ord om man ser till sommarens VM i Frankrike. Peter Gerhardsson och hans damlandslag charmade en hel nation och tog hem bronspengen. Nu har drygt två veckor passerat och spelarna och ledarna har kunnat landa. Peter hoppas att framgången har lett till att bilda förebilder till den yngre generationen, de som har målet att bli landslagsspelare i framtiden.

– Det är viktigt att de unga tjejerna, och killarna också såklart, får förebilder och idoler. Förhoppningsvis har vi lyckats skapa nya förebilder genom vår framgång i Frankrike som kan inspirera de unga spelarna, säger han.

Säkerligen var det många unga spelare som fick nya förebilder under sommarens VM, och med tanke på de tusentals spelare som deltar i årets Gothia Cup-turnering är det mycket möjligt publiken redan nu har fått sett några av framtidens förebilder. De som kommer inspirera en kommande generation.

MAIN PARTNER

SKF

OFFICIAL PARTNERS

Coca Cola
McDonalds
Puma
Länsförsäkringar
Kronfågel
Volkswagen
Liseberg
KLM
NEH

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy