Gothia Cup

De finner inspiration i landslaget

Algeriet har vunnit nåt sitt första Afrikanska mästerskapet i fotboll på 29 år. Några som hejar på från håll, och som finner styrka och inspiration i deras prestation, är AC Bouarfa – ett algeriskt lag på plats i Göteborg.

Under fredagskvällen mötte Algeriet Senegal i en match om vilket land som skulle utses till afrikanska mästare. För Algeriet var det blott landets andra final sedan turneringen infördes, och det nordafrikanska landet har fått vänta i 29 år på samma möjlighet. I årets mästerskap har de slagit ut länder som Nigeria och Elfenbenskusten och visat världen att de verkligen är en fotbollskraft att räkna med. Samtidigt som de 16-åriga killarna i AC Bouarfa finner inspiration i deras spel och prestation.

– Det är väldigt stort för oss att få se vårt landslag spela en final, säger målvakten Ould Benaissa Anes.    

Landslagets semifinal mot Nigeria förra söndagen blev en riktig rysare. Med ställningen 1-1 i matchminut 95 var det många som trodde att det hela skulle kräva en förlängning, eller rent av straffar, för att avgöras. Men Riyad Mahrez, stjärnan i engelska Manchester City, ville annat. Med en vacker frispark borrade han upp bollen i krysset under matchens sista sekunder och skickade Algeriet till final. I en liten svensk stad, ungefär 2500 kilometer hemifrån, bevittnade killarna i AC Bouarfa det historiska målet och bröt ut i vild glädje.

– Jag blev så glad att jag grät, säger Ould Benaissa Anes.

Årets Gothia Cup var andra gången AC Bouarfa deltog och tränaren Mohamed Tsalamlal förklarar att killarna sedan dess visat på en stabil utveckling. Flera spelare tränar mycket i hopp om en framtida karriär.

– Vi har tränat och spenderat mycket tid tillsammans i sex år nu, och deras vilja är stark, säger han.

Framgången i Afrikanska mästerskapet är viktig för landets fotbollsutveckling, förklarar Mohamed Tsalamlal, och pekar på det faktum att Algeriet bara vunnit turneringen en gång tidigare, 1990. Då var nationen värd för mästerskapet.

– Det är ett stort ögonblick för algerisk fotboll, men vi har fortfarande vissa utmaningar vad gäller vår ungdomsverksamhet. Pengarna finns inte riktigt där och planerna har vissa problem. Jag tror att vi behöver åtminstone fem till tio år innan vi är ikapp många andra, säger han.

Ould Benaissa Anes och hans lagkamrater såg finalen på skolan där de sover. Det är ingen överdrift att kalla detta för ett av landets största sportögonblick, om du frågar killarna. Inte minst på grund av att Algeriets tidiga ledningsmål stod sig matchen ut, vilket säkrade en guldmedalj.

– Jag vill själv spela i landslaget i framtiden. Det är min dröm, säger han.

MAIN PARTNER

SKF

OFFICIAL PARTNERS

Coca Cola
McDonalds
Puma
Länsförsäkringar
Kronfågel
Volkswagen
Liseberg
KLM
NEH

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy