Gothia Cup

Dennis Andersson lämnar rollen som cupgeneral

Kliver in i rollen som senior advisor för Gothia Cup.

Dryga tre veckor återstår till den dag Dennis Andersson längtat efter i tre års tid: att få välkomna världen tillbaka till Göteborg och Gothia Cup.

Samtidigt blir årets turnering den sista under hans ansvar – efter 40 år som cupgeneral för världens största ungdomsturnering i fotboll, tar Dennis Andersson klivet åt sidan till en roll som senior advisor för Gothia Cup.

Dennis Andersson tog över ansvaret för Gothia Cup 1981, när ungdomsturneringen var en förlustaffär – antalet lag hade gått från 400 till 200 och Gais hade hoppat av det gemensamma samarbetet med BK Häcken.

Under 80-talet vände trenden och Gothia Cup etablerade sig som världens största ungdomsturnering i fotboll, numera med runt 1700 lag från 80 länder årligen.

– Det fanns en tajmning vi inte förstod då. Det sa bara pang, hela marknaden exploderade på 80-talet och plötsligt fanns det inte en stad med minsta självaktning som inte skulle ha en internationell ungdomsturnering. Vi var kreativa, stod för utvecklingen och andra tog efter. Det var det roliga, dels att få vara först ute med alla innovationer, där vi tidigt satte våra stora evenemang – invigning, ledarfest, disco… – dels konkurrensen som uppstod, positioneringen när en helt ny bransch skulle sätta sig. Det var som fotbollsmatcher mot de andra ungdomsturneringarna hela tiden, tävlingsinstinkten triggades, säger Dennis Andersson när han minns tillbaka.

Han menar att Gothia Cups mod blev en framgångsfaktor, att våga göra fel och lära sig av det. En annan nyckel var kommunens stöttning, inställningen att ”Det här är bra för Göteborg.” Men även fokus på att bygga – och behålla – de personliga relationerna, där Dennis Andersson gjorde mängder av resor för att sätta den internationella prägeln som i dag gör att Gothia Cup och Göteborg är centrala delar i den globala ungdomsfotbollen.

– Från de resorna och mötena får du kunskap och förståelse för olika människor och olika kulturer. Det är så viktigt att förstå att det inte bara är vi här i Sverige som har rätt värderingar i en global värld – skulle vi ha inställningen att ”bara vi i Sverige gör saker på rätt sätt”, då har vi inget Gothia Cup kvar.

På grund av coronapandemin har det nu gått tre år sedan Gothia Cup senast arrangerades. Sommarens turnering inleds 17 juli. Det blir Dennis Anderssons 40:e som ansvarig och också den sista. Han kommer dock att finnas kvar med ett ben i evenemangsorganisationen, som senior advisor samt med fokus på internationella relationer och expansionen av Gothia Cup utomlands.

– Det känns naturligt. Sedan kommer det alltid finnas viss oro när man tar nya steg i livet. Jag älskar ju det här, det är min identitet. Min förhoppning är att jag fortfarande kommer att ha kvar mina relationer med alla vänner runt om i världen och fortfarande ha en betydelse för dem i den här nya rollen. I och med det, känns det egentligen väldigt bra, säger Dennis Andersson.

Gothia Cups förmåga att utveckla, underhålla och förena världen, har med åren etsat sig in i BK Häckens DNA och är numera självklara delar i hela föreningens framgång.

– Dennis har haft förmågan att hålla Gothia Cup i ständig utveckling, där han lyckats kombinera entreprenörskapet med föreningslivets passion och emotionella engagemang. Inte bara BK Häcken, utan även Göteborg som evenemangsstad och Sverige som fotbollsnation, ska vara tacksamma och stolta över den insats Dennis gjort, säger BK Häckens ordförande Anders Billström.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy