Gothia Cup

Dramatik när GSOT-finalerna avgjordes

Under torsdagen var det dags för avgörandet i Gothia Special Olympics Trophy. De sex olika klasserna avgjordes med varsin final på Heden – där det till och med krävdes straffläggning i en av matcherna.

I strålande sol och härlig sommarvärme var det var dags att knyta ihop säcken för deltagarna i Gothia Special Olympics Trophy. De sex olika klasserna som lagen delades in i efter divisionsspelet i måndags skulle få sina slutsegrare.

De första finalerna drog igång 10.40 och då var det grupp A mellan Litauen 1 och Ryssland, samt grupp B mellan Grunden BoIS blå och Litauen 2, som gällde. Sedan flöt det på med ytterligare fyra finaler innan prisutdelningen drog igång vid ett-tiden.

Så här slutade finalerna:

Grupp A: Litauen 1–Ryssland 2–0 (0–0)

Den första finalen för dagen, mellan Litauen och Ryssland i grupp A, var länge mållös. Men med fem minuter kvar av matchen spräckte litauerna nollan och med ytterligare ett mål i slutminuten kunde de ta hem segern med 2-0. Vänsterbacken Lukas Jermakovas fick därmed fira sin och lagets andra raka turneringsvinst efter att de även förra året tagit hem bucklan.

– Min egen insats i dag var bedrövlig men vi vann och det var det viktigaste. Jag är väldigt glad för lagets skull, säger han.

Om han får bestämma är han tillbaka igen nästa år.

– Det här en fantastisk turnering, den bästa jag har varit på, och jag hoppas komma tillbaka igen och vinna en tredje gång, säger han.

Grupp B: Grunden BoIS blå–Litauen 2 7–1 (2–0)

– Det känns jättebra. Det här är min första vinst i Gothia Cup, säger Grunden BoIS-kaptenen Alexander Gaittino efter den minst sagt övertygande finalsegern.

Varför står ni som segrare till slut?

– Vi har spelat jättebra. Vi har spelat som ett lag och vi har kämpat otroligt hårt för att vinna den här turneringen. Jag är en väldigt stolt kapten. Det här är den roligaste veckan jag varit med om.

Grupp C: Idrottsklubben Carlstad–BK Sport Mix 7–6 efter straffar (0–0)

Matchen slutade oavgjort och det skulle avgöras på straffar. Isak Dahlgren var den som klev fram och tryckte in den avgörande straffen för Idrottsklubben Carlstad. Efter en lång final och en nervös straffläggning kändes det skönt, tycker han.

– Det kändes gött. Nu är vi vinnare. 

Hur känns det att ha vunnit finalen?

– Jag hade det som mål att vinna Gothia Cup. Vår sammanhållning och vår gemenskap är riktigt bra, och hela gruppen hjälper varandra hela tiden.

Hur var straffläggningen?

– Det var nervöst. Men jag kände att jag skulle avgöra. Jag gick på känsla och placerade in den.

Grupp D: Långared BoIS–Tyskland 3–0 WO

– Det var lite smått tråkigt att tyskarna fick lämna WO, men det är roligt att vi fick vinna, tycker Långared-spelaren Malin Henriksson som kunde fira med laget utan att ha behövt spela matchen. 

Tyskarna var tvungna att lämna walkover för att hinna med sitt flyg hem. Därmed blev det ingen finalmatch i grupp D, men väl en guldmedalj och pokal för Långared-spelarna.

Vad tycker du om er turnering totalt sett?

– Det har varit toppen. Allt har varit helt underbart, så nu ska vi fira. 

Vad har varit bäst med den här veckan?

– Jag skulle säga att det är all gemenskap som finns här. Alla får vara med och spela och det tycker jag är helt fantastiskt, avslutar Henriksson.

Grupp E: Hong Kong–Finland 3–0 (0–0)

Med ett vackert nickmål såg Hong Kongs långe nummer 9 till att ge sitt lag ledningen en bit in i den andra halvleken i matchen mot Finland. När domaren blåste av matchen hade han gjort ytterligare ett mål i segern som skrevs till 3-0. Matchens stora behållning var 1-0-målet.

– Jag använde mitt stora huvud, det var mitt bästa mål i hela turneringen, säger han.

I gruppspelet stod han för två mål och den målskörden dubblerades alltså i finalen mot det finska laget som kämpade och slet föredömligt innan de till slut fick ge sig. Efter matchen var det fina scener när lagen tackade varandra. Det märks att de kommit nära varandra under veckan.

– Det har varit en bra vecka, man får chansen att skaffa nya vänner från hela världen, säger matchens lirare. 

Grupp F: Grunden BoIS vit–Älmhults IF 4–0 (2–0)

Blott 13 år gamla Wilhelm Odhage vaktade Grunden BoIS mål – och det gjorde han med bravur. I finalen mot Älmhult höll han nollan och var starkt bidragande till att laget vann guld.

– Det var jättekul. Det känns underbart och det är så kul att få spela fotboll. Jag har stått i tre matcher, och det har varit jätteroligt, säger Odhage efter matchen.

MAIN PARTNER

SKF

OFFICIAL PARTNERS

Coca Cola
McDonalds
Puma
Länsförsäkringar
Kronfågel
Volkswagen
Liseberg
KLM
NEH

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy