Gothia Cup

En helt ny värld för SC Nagalands indiska flickor

Med matchens sista spark kvitterade SC Nagaland mot Åhus och tog sin första poäng i turneringen. Men för flickorna i det indiska laget som alla kommer från fattiga och svåra förhållanden känns det som en seger att bara vara här i Göteborg. – Det här är väldigt stort för oss och jag är otroligt lycklig över att få vara här, säger 2-2-målskytten Meren.

På gränsen till Myanmar, så långt österut man kan komma i Indien ligger Nagalanddistriket. Ett utsatt område där många lever under tuffa förhållanden. Flera av fickorna i SC Nagaland är föräldralösa och bor tillsammans på ett hostel som drivs av Nagalands regering. Det är den lokala regeringen som ihop med Soccer Competition Asia möjliggjort resan till Göteborg. De flesta hade tidigare inte varit utanför Nagaland, nu är de över 9000 kilometer hemifrån. Laget är med i klassen Girls 15 men ett par av flickorna är bara 13 år. Medokhono är en av spelarna i laget.
– Det var första gången jag var i ett flygplan, det var lite läskigt men också kul. Jag gillar Göteborg, det är fint och alla är snälla mot oss, säger hon.

Regeringen i Nagaland har sedan en tid tillbaka gjort en del satsningar mot barn och ungdomar som kommer från svåra sociala förhållanden. Flickornas hostel är ett exempel på det. Förutom fotboll så kan de där också utöva brottning, bågskytte och taekwondo. Till skolan, som ligger en bit från där de bor, promenerar de tillsammans.
– Vi får lära oss mycket och inte minst spela mycket fotboll. Jag tycker att det är både roligt och spännande med fotboll, säger Medokhono.

Medokhono och Meren.

Med som tränare för SC Nagaland är överraskande nog en svensk. Sebastian Rasmussen har en bakgrund som fotbollstränare i Skåne och genom Soccer Competition Asia har han varit i Indien sedan i mars och tränat flickorna.
– Det här betyder väldigt mycket för dem. Det här är en helt ny värld för dem, för oss går nästan inte att föreställa sig hur det är, säger han.

Turneringen började med två förluster och inga mål framåt. Men i matchen mot Åhus kom både mål och poäng. Lagkapten Meren, som både till spelstil och utseende påminner om en viss Marta, briljerade flera gånger om på mittfältet med sin fina teknik och när hon kvitterade med ett vackert långskott visste glädjen bland spelarna inga gränser.
 – Jag är nästan mållös för det ögonblicket var som en dröm, säger hon när hon försöker sätta ord på sina känslor.

I morgon spelar SC Nagaland mot Hanvikens SK 1 i B-slutspelet. Matchen börjar klockan 13.30 på Grimbo. Då hoppas Medokhono att de även ska lyckas ta sin första seger.
– Det viktigaste är att vi har kul men resultatet är också viktigt, vi vill gärna vinna också, säger hon med ett leende.

MAIN PARTNER

SKF

OFFICIAL PARTNERS

Coca Cola
McDonalds
Puma
Länsförsäkringar
Kronfågel
Volkswagen
Liseberg
KLM
NEH

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy