Gothia Cup

Ett Fair Play-projekt för ett bättre klimat

Alla vill vara en del av spelet, men ibland kan det vara nödvändigt att ta ett steg tillbaka. Årets Celebrate the Game fokuserar på föräldrarnas roll före, under och efter matcherna.

Celebrate the Game är ett Fair Play-projekt som Gothia Cup driver tillsammans med Länsförsäkringar för att skapa en bättre miljö för alla, såväl på som vid sidan av planen. Föräldrarnas roll är viktig under ungdomsturneringar, men ibland är det lätt att ta i för mycket och förbise de unga spelarna intressen. Just därför vill Gothia Cup, genom Celebrate the Game, informera föräldrar om hur de kan försöka agera före, under och efter matchen. Och det verkar som att projektets budskap sprider sig. Bredvid sidlinjen på Åkeredsvallen står Emily och tittar på när hennes son spelar tillsammans med laget FC Saint Cloud från Frankrike.

– Vi vill stötta våra barn. Vi behöver hålla humöret upp och ge dem friheten att spela, att tänka själva och vara tillsammans med laget. Jag tror att det är viktigt att ta ett steg tillbaka ibland”, säger hon.

Fredrik Andersson är på plats under Gothia Cup som fotbollsintresserad och upplever att klimatet har varit väldigt lugnt under matcherna han har sett.

– Samtliga föräldrar har varit väldigt positiva, oavsett om deras barn vunnit eller förlorat. Men det är klart, jag har ju sett motsatsen i sammanhang och det är alltid väldigt tråkigt när föräldrar blir arga och börjar agera på ett mindre bra sätt”, säger han.
     
Jordan Boekholt är en av personerna som jobbar med projektet. Hans uppdrag är bland annat att informera tränare och föräldrar om Celebrate the Game, målet med projektet och olika sätt att kommunicera med de unga spelarna. Han anser att turneringen rullat på under lugna omständigheter men nämner samtidigt en specifik händelse under en av matcherna.

– En av spelarna blev så förbannad på sin förälder att han gick av planen och vägrade spela. Efteråt bad tränaren oss att prata med hela föräldragruppen om Celebrate the Game och hur de kan försöka agera när deras barn spelar”, säger Jordan Boekholt.

Enligt Jordan Boekholt gav samtalet resultat och föräldrarna reagerade positivt när de förstod vad man försökte uppnå med projektet. Han har även, tillsammans med kollegor, pratat med spelare från olika lag för att höra vad de tycker föräldrar bör tänka på vid sidan om plan.

– De vill framför att föräldrarna är positivt inställda till det hela. Det är okej att komma med råd och tips, men gör det efter matchen, och inte under den”, säger Jordan Boekholt.     

MAIN PARTNER

SKF

OFFICIAL PARTNERS

Coca Cola
McDonalds
Puma
Länsförsäkringar
Kronfågel
Volkswagen
Liseberg
KLM
NEH

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy