Gothia Cup

Första Gothia Cup med niomanna-fotboll

I årets turnering hittar vi några nya regler för spelarna i Pojkar 13 och Flickor 13. Istället för att gå direkt från sju till elva spelare på plan kommer de båda åldersklasserna nu att spela med niomanna-lag. Ett system för att spelare ska kunna utvecklas och ha roligt.

Tanken med det nya systemet är att det ska leda till fler bollbehandlingar per spelare och ett högre matchtempo. Systemet har varit en nationell regel i de lokala ungdomsserierna sedan starten av 2019 och innehåller även mindre planer och bollstorlek fyra. Academie de foot Djerba från Tunisien är ett av lagen att uppleva det nya systemet i Gothia Cup, och de är alla överens – niomanna-lagen är ett bra sätt att utveckla spelare på.
– Hemma spelar vi alltid med sju man på plan, men det är bättre med nio. Det blir lättare att spela tillsammans och det skapar ett helt annat flyt i spelet, men jag tror att elva spelare hade varit lite för mycket, säger Mohammed Ali Haddad.

Lagkamraten Rami Aroua håller med och tycker att det passar bra att öka antalet spelare med två, och att vänta lite med att spela på elvamannaplaner.
– Man kommer närmare varandra när vi är fler på plan. Du lär dig mycket, säger han.

Det är normalt att börja utveckla spelkompetens och samarbetsförmåga vid 13 års ålder. Just därför har Svenska Fotbollsförbundet satt upp målet att niomanna-systemet ska leda till att spelarna har roligt tillsammans, men kanske ännu viktigare – att de ska lära sig så mycket som möjligt. Lite större planer gör det möjligt för anfallare att göra löpningar in bakom backlinjen och lättare skapa ytor för resten av laget. Något Academie de foot Djerba verkar ha tränat på.
– Det är första gången vi spelar Gothia Cup och vi vill göra allt vi kan för att gå långt. Vi har tränat mycket, säger Mohammed Ali Haddad.

De tunisiska killarna har inlett turneringen på bästa sätt med två segrar av två möjliga. Men än är de inte nöjda.
– Vi har haft jättekul hittills, men vi måste fortsätta utvecklas och fokusera på nästa match. Många lag här är väldigt bra, säger Rami Aroua.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy