Gothia Cup

G16: Lerums IS tog revansch

Det var full fart framåt när svenska Lerums IS mötte danska Viborg Q i G16-finalen i årets Gothia Cup. Två obesegrade lag och talangfulla trupper utlovade en underhållande match där vi till slut fick se Lerums IS ta en efterlängtad revansch.

Det var andra Gothia Cup-finalen i rad för Lerums IS. Och efter förra årets förkrossande förlust efter straffläggning tågade laget nu ut på Gamla Ullevi med hopp och beslutsamhet om att ta revansch. Detta skulle bli deras år, och efter en stabil 2–0-seger blev det äntligen Lerums tur att fira.

– Det känns fantastiskt, säger Alice Söndergaard.

Båda lagen har visat upp en härlig anfallsfotboll under turnerningen och vunnit samtliga matcher. Lerums IS gick in i finalen med 26 gjorda mål och bara 2 insläppta, Viborg Q var inte sämre än det och inledde matchen med totalt 34 mål framåt och 2 insläppta. Lerums IS startade intensivt, och trots att Viborg Q hade representerat en stabil backlinje under de tidigare åtta matcherna lyckades svenskorna skapa ett flertal farliga målchanser under de första minuterna.

– Vi har verkligen kämpat och pressat oss själva inför årets turnering. Vi ville ha revansch, säger Alice Söndergaard.

Viborg Q lyckades stå emot Lerums press under de första tio minuterna för att sedan snabbt ta sig in i matchen. Det öppna spelet som uppstod kantades stundtals av slarv på mittfältet av båda lag, vilket ledde till att publiken fick se ett flertal underhållande kontringar, dock inga mål.

Efter en frispark strax utanför straffområdet såg Viborg Q bollen segla över ribban och upp på läktaren bakom Lerum IS mål. En sprakande första halvlek tog slut med ställningen 0 – 0 på tavlan, men Alice Söndergaard var aldrig orolig.

– Jag visste att vi skulle vinna, jag kände det i hjärtat. I paus klappade vi igång oss själva, vi ville kämpa för varandra, säger hon.

Andra halvlek startade i samma höga tempo som den första, men denna gång med Viborg Q på motståndarnas planhalva. Det skulle dock inte dröja lång tid innan matchbilden förändrades. Hanna Wijk lyckades rinna igenom det danska försvaret och placera in bollen i mål, utom räckhåll för målvakten. Bara minuter senare var Lerums IS ytterst nära att öka på sin ledning. Tjejerna spelade elegant upp bollen på vänsterkanten innan en fristående Karin Tebelius fick iväg pressat skott, men oturligt nog för svenskarna tog den ribban.

Med en tidig ledning i andra halvlek kunde Lerums IS spela säkert och fokusera på att försvara det egna målet. Och till slut räckte inte den danska pressen till längre. Med en snabb kontring satte Lerums IS matchens andra mål, och det var ingen mindre än lagets bäste målskytt Alice Söndergaard som rullade bollen i nät.

– Vi ville ge allt och det gjorde vi. Nu ska vi fira som aldrig förr, säger hon.

LERUMS IF – VIBORG Q 2-0 (0-0)

1-0 Hanna Wijk, 2-0 Alice Söndergaard