Gothia Cup

Gothia Cup direktsänder med hjälp av AI-teknik

Gothia Cup kommer i år att direktsända över 1300 matcher. Tillsammans med det norska företaget Joymo har vi tagit oss hjälp av ny AI-teknik. – I år tar vi nästa steg i livesändningarna, säger Niclas Freiholtz, tävlingsledare på Gothia Cup.

Sedan 2017 har Gothia Cup direktsänt ett stort urval av matcherna gratis på webben. Det har lockat miljontals tittare världen över. I år tar vi nästa steg i sändningarna och har tagit oss till hjälp av det norska företaget Joymo för att sända matcherna med AI-teknik.

─ Det här är ganska nytt. Vi är pionjärer med att jobba med detta här i den skalan. Så det är ett väldigt stort projekt och framförallt en satsning inför framtiden. Vi kommer kunna lära oss mycket för att ha en teknik som kommer vara gångbar många år framåt och på sikt kunna öka antalet matcher vi sänder ifrån, Säger Niclas Freiholtz.

Totalt kommer det att gå att se över 1300 direktsända matcher från 30 olika planer via Gothia Cups hemsida, eller i appen. Om man inte kan se matchen live kan man köpa den i efterhand för 49 kronor. Då kan man se den upp till en vecka i efteråt.

─ Tack våre vår huvudpartner SKF kan man se alla matcherna live. Det är en ekonomisk modell vi har arbetat efter för att så många som möjligt ska ha möjligheten att ta del av Gothia Cup. Med så många internationella besökare vi har kan inte alla föräldrar, morföräldrar eller kompisar vara på plats, då vill vi skapa den här möjligheten, säger Niclas Freiholtz.

Man behöver inte heller använda sig utav AI-tekniken. Om man vill går det, via fyra kameror som täcker hela planen, att själv bestämma hur man vill titta på matchen.

─ Man måste inte använda sig av den artificiella intelligensen utan man kan se hela planen om man vill. Man kan även välja att vara sin egen kameraperson. Det fungerar bäst på en tablet eller på telefonen där man har touchskärm, säger Niclas Freiholtz och fortsätter:

─ Skulle man ur ett tränarperspektiv till exempel bara vilja följa sin backlinje kan man välja det så det kan även fungera som ett analysverktyg. Det är också en tanke.

Matcher från både 7-, 9- och 11-mannaplaner kommer att visas och inga speciella lag eller åldersklasser är prioriterade. ─ Planerna vi har valt är valda efter våra förutsättningar. Där vi har tillgång till bra internet, el och möjlighet att montera kameror. Vilka som sedan spelar är helt slumpmässigt efter spelschemat.

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy