Gothia Cup

Kan killarna från Guernsey gå hela vägen?

Guerney är en liten ö i den engelska kanalen. Med omkring 60 000 invånare. Varje år samlas de största talangerna ihop från fem skolor på ön. Som åker på turné i Storbritannien, möter deras grannö Jersey som är deras största rivaler, och till slut åker hit. Till Gothia Cup.

Killarna i laget Guernsey Schools har spelat tillsammans i drygt nio månader innan de kommer hit till Göteborg. Alla spelare i laget valdes ut genom uttagningar och testar sig nu mot internationellt motstånd. Laget har varit en återkommande deltagare de senaste åren och tog sig förra året fram till åttondelsfinal innan de slogs ut. Nu är de tillbaka bland de sista 16 lagen.

– Förhoppningsvis kan vi gå längre än förra årets lag. Men det är en stor bedrift att ta oss så här långt, sett till att vi kommer från en så liten ö, säger Finley, en av spelarna i Guernsey Schools.

En bedrift är det helt klart. Särskilt då Finley också förklarar att de i år spelar mot lagen som är ett år äldre. De spelar i Pojkar 16 klassen, men alla spelarna i laget är 15 år gamla förutom en av deras målvakter, som är 14 år gammal.

Guernsey är inte officiellt en del av Storbritannien. Även om Storbritannien styr det mesta vad gäller internationella relationer och försvar. När frågan ställs om vilken nationalitet de ser sig själva som svarar de England och under torsdagen tog de sig an det Engelska laget Russell Martin Academy.

– Vi får chansen att spela mot engelska lag några gånger per år, och då vi kommer från Guernsey blir det lite av ett rivalmöte. Men det är en vänskaplig rivalitet, vi vill att de engelska lagen ska göra bra ifrån sig under turneringen, och de önskar säkert detsamma om oss, säger Finley.

Killarna i Guernsey Schools lyckades slå de större grannarna i norr på straffar, och ännu en vinst på straffläggning mot det svenska laget Kinna IF (som de åkte ut mot i fjol) gjorde att de tog säkrade sin plats i åttondelsfinalen. Om man ser straffläggningar som en lotteri har de i år verkligen köpt rätt biljett, och kanske kan de i år inte bara slå resultat från föregående år utan till och med gå hela vägen.

MAIN PARTNER

SKF

OFFICIAL PARTNERS

Coca Cola
McDonalds
Puma
Länsförsäkringar
Kronfågel
Volkswagen
Liseberg
KLM
NEH

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy