Gothia Cup

Nu är Gothia Special Olympics Trophy igång

Under måndagen drog de första matcherna i årets upplaga av Gothia Special Olympics Trophy igång. Dessutom invigdes turneringen, som är den nionde i ordningen, och besöktes av grundaren och fotbollsprofilen Kim Källström.

Turneringen finns till för ungdomar med någon form av intellektuell funktionsnedsättning och såg dagens ljus 2011. Dåvarande svenska landslagsstjärnan Kim Källström drog igång turneringen under namnet Kim Källström Trophy, men som senare bytt namn till Gothia Special Olympics Trophy. 

Under måndagen sparkades de första matcherna igång på Kviberg. Men det är först under tisdagen som gruppspelsmatcherna tar vid. Den första dagen bestod av divisioneringsspel enligt Special Olympics regelverk för att fastställa varje lags nivå.

Runt lunchtid måndag, efter att ett antal matcher hunnit avverkats, invigdes turneringen med inmarsch av alla lag med pampig musik spelandes i bakgrunden. Huvudpersonerna bakom GSOT intervjuades och därmed så även Kim Källström till spelarnas stora glädje.

– Det är fantastiskt. När man väl kommer hit är det helt otroligt. All energi, all glädje och all vilja att bara få spela fotboll och ha kul tillsammans är häftigt, säger Kim Källström som njuter av att vara tillbaka i Göteborg:

– Absolut, det här är en av årets höjdpunkter.

Turneringen har sedan starten vuxit rejält och i år deltar hela 30 lag från totalt 15 olika nationer.

– Det har varit målet, dock är det inte helt enkelt. Men nu är vi där och har 30 lag på plats. Det känns superkul och jag vet att det ligger ett enormt arbete bakom. Vissa lag är nya och vissa är återkommande, och det är såklart väldigt roligt att lag väljer att komma tillbaka, säger han.

Vad betyder Gothia Special Olympics Trophy för dig?

– Det är en stolthet att man varit med och skapat något som man ser betyder så mycket. Det här är inte skapat för mig, utan det är skapat för de här spelarna. Det finns olika typer av utanförskap i samhället och intellektuell funktionsnedsättning är en typ av det. Det finns inte alltid möjlighet att få vara med, och alla ska få delta i Gothia Cup så det här är helt briljant. 

Joakim Lantz spelar i Kalmar FF. I år är första gången han spelar GSOT och han är väldigt glad och tacksam för den möjligheten.

– Känslan att vara med på denna stora turnering är enormt stor för min del. Sedan att vi lyckas ha med två lag här är en enorm styrka för oss och för vår gemenskap. 

Var det nervöst inför att matcherna skulle starta?

– Det kan man lugnt säga att det var, det var riktigt pirrigt igår. Vi kom hit och skulle ha en lugn och fridfull kväll och bara somna gott. Men jag var så nervös att jag fick ont i huvudet.

Premiärmatchen slutade med förlust mot Special Olympics Hong Kong. Insatsen i sig menar Lantz var godkänd, men det är snarare erfarenheten och gemenskapen från att mäta sig med utländska lag som han tar med sig från premiärmatchen.

– Vi har bara mött lag från Sverige tidigare, så det vore riktigt stort att få möta något gäng från Frankrike eller Danmark eller så. Nu mötte vi ett lag från Hong Kong, så vi tog lite foton och så som vi kan spara. 

MAIN PARTNER

© 2024 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy