Så hålls barnen från gatan – Paul, 10 år, tänker bara på fotboll

Genom sport och sociala aktiviteter vill ledarna på idrottsskolan hålla barnen borta från livet på gatan. Ett liv som ofta präglas av våld och kriminalitet. Tioåriga Paul är ett av de barnen. I samtal med idrottsvolontären Sture Genemo berättar att han bara drömmer om en sak. – Jag vill bli fotbollsproffs som Messi! säger han.

Under lördagarna fylls fotbollsplanerna på idrottsskolan i Brazzaville med barn och ungdomar som kommit hit för att delta i aktiviteterna. Just på lördagar är det extra många som kommer eftersom barnen är helt lediga från skolan. När jag som ledare ser dessa barn väcks jag av nyfikenhet. Hur ser deras liv ser ut utanför Gothia?

Efter en lördagsträning tar jag tillfället i akt att ställa några frågor till en kille i laget som jag tränar. Han heter Paul. Jag frågar hur gammal han är. Paul ler och håller upp alla sina tio fingrar och säger att han är tio år. Han berättar att han spelar fotboll fyra dagar i veckan och drömmer om att bli fotbollsproffs, precis som sin idol Messi.

Idrottsskolan i Brazzaville ligger i ett extra utsatt område för våld och kriminalitet. Skolan är därför viktig eftersom att den erbjuder barnen en trygg miljö med flera vuxna förebilder.

Paul berättar att han likt många andra barn på skolan bor i området där skolan ligger. Han kan därför gå till fots till skolan på bara några minuter. Just nu är situationen i området lugn, men ändå är det viktigt att barnen påbörjar sin hemfärd direkt efter att träningen slutat. Detta för att undvika vistelse på gatan när solen gått ner. Det är delvis för att barnen inte skall stötta på kriminella gäng och sammanhang, men också för att de ska vara hemma i tid så att föräldrarna skall slippa oroa sig. Precis som i Sverige vill föräldrarna att barnen kommer hem i tid för att sedan kunna lägga sig och vara pigga och kunna koncentrera sig i skolan dagen därpå.

Paul bor med sin mamma, pappa och sina fem syskon. Hans mamma säljer frukt i ett fruktstånd och hans pappa jobbar i en fotobutik. Pauls föräldrar har skrivit in tre utav syskonen på idrottsskolan då. De andra två syskonen är redan vuxna. Paul berättar att hans mamma gillar att han deltar på idrottsskolans sociala aktiviteter, får hjälp med läxorna och deltar i träningarna.

Jag frågar Paul vad han har lärt sig på Gothia.

– Skjuta hårt och passa bra! Och så har jag lärt mig om hur man är en bra kompis också, svarar Paul glatt.

Paul är medveten om att även som fotbollsproffs så måste man visa respekt mot sina lagkamrater. Blicken och fokuset hos Paul riktas snart ifrån samtalet och ut mot fotbollsplanen. Det är tydligt att fotboll och kompisarna är viktigast just nu.

Drömmer du om något annat jobb utöver att bli fotbollsstjärna?
– Nej, säger Paul medan han rynkar på näsan.

Text och bild: Sture Genemo

MAIN PARTNER

OFFICIAL PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy