Gothia Cup

SEF Trophy – en plats för den svenska eliten

Med 32 svenska lag med pojkar födda 2004 är SEF Trophy en turnering för att utveckla unga talanger och förbereda en eventuell professionell karriär. En väg framåt för svensk elitfotboll.

För tredje året i rad är SEF Trophy en del av Gothia Cup. Turneringen äger rum i Alingsås, 40 minuter utanför Göteborg, och arrangeras av Svensk Elitfotboll och dess nätverk Tipselit. De 32 svenska lagen, bestående av 15-åriga spelare, kommer alla från Tipselitnätverket, vars mål är att utveckla svensk elitfotboll. I publiken på matchen vid Mjörnvallen, Alingsås, mellan Karlslunds IF HFK och IFK Göteborg står Peter Wennberg, förbundskapten för den svenska P18-landslaget.
”Det mest värdefulla med den här turneringen är att spelarna matchas mot andra bra lag från hela landet. Många av de spelar i regionala serier med relativt liten geografisk spridning. Det är bra för dem att komma hit och se hur många bra lag och spelare det finns i landet”, säger han.

Peter Wennberg uppskattar turneringen, och som förbundskapten finns det alltid något extra att fokusera på.
“Varje fotbollsmatch är intressant och SEF Trophy innehåller alltid några oväntade resultat och möjligheten att hitta nya intressanta spelare”, säger han.

Centrum för Gothia Cup må vara Göteborg men det finns mycket som händer utanför staden. Något som Anders Hurtig, cup-ansvarig och boende i Alingsås, ser som en positiv utveckling.
”Turneringen lockar många besökare i Alingsås och vi har flera invånare från staden, men också folk från andra orter som är här och tittar. Det är ju ett väldigt lugnt och familjärt område”, säger han.

I årets SEF Trophy hittar vi några förändringar i regelboken som relaterar till spelarnas ålder. I Gothia Cup får lagen vanligtvis ha två spelare äldre spelare med i truppen, men så är inte längre fallet i SEF Trophy. Och det verkar som att regeländringen blivit väl mottagen.
”Jag har pratat med 30 av de 32 tränarna och alla verkar vara överens om att det är en bra förändring. Det jämnar ut oddsen mellan de olika lagen”, säger Anders Hurtig.

IFK Göteborg är ett av de lag som efter senaste segern är klara för A-slutspel. Spelaren Sasha Krajisnik tror att de kan gå hela vägen trots tufft motstånd under de kommande dagarna. Han är också positivt inställd till SEF Trophy som koncept.
”Det känns riktigt bra att vara en del av turneringen, speciellt vad gäller utveckling”, säger han.

MAIN PARTNER

SKF

OFFICIAL PARTNERS

Coca Cola
McDonalds
Puma
Länsförsäkringar
Kronfågel
Volkswagen
Liseberg
KLM
NEH

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy