Gothia Cup

“Vi vill hjälpa spelarna att bli bättre”

Med fem raka matcher utan att släppa in mål har IF Brommapojkarna 1 i klassen Pojkar 13 siktet inställt på ännu en final. Laget vann Gothia Cup för två år sedan och det verkar som att möjligheterna till ännu ett guld är goda. “Jag hoppas att vi kan vinna i år igen”, säger Jonathan Wikström.

IF Brommapojkarna har en lång historia av att fostra unga spelare. Från klubbens akademi kommer bland annat John Guidetti, Albin Ekdal och Kristoffer Nordfeld, samtliga hemmahörande i det svenska landslaget. Klubben har skickat lag till Gothia Cup under flera år och för dessa killar, redan kvalificerade för åttondelsfinal, ser framtiden ljus ut. Tränaren Tom Linder förklarar att ett av klubbens koncept är att inte bara jämföra sig med svenska, utan också internationella lag.
“Vi brukar delta i fyra till fem turneringar utomlands varje år för att få möjligheten att spela mot riktigt bra motstånd. Men det är naturligtvis också roligt för killarna”, säger han.

Tom Linder har tränat det unga laget sedan 2017 och tror på att hela truppen har en tydlig bild av vad de vill åstadkomma och hur de vill spela fotboll. Men det viktigaste är fortfarande inte att göra flest mål. För att utveckla och lära upp unga spelare handlar det framför allt om hjälpa dem framåt på ett positivt, men också produktivt sätt.
“Vi vill hjälpa spelarna att bli bättre och ge dem möjligheten att bli så bra som möjligt när de är äldre. Det handlar inte om att de ska vara bäst just nu. Men det är väldigt tydligt att en sådan modell får spelarna att vilja prestera bra redan vid ung ålder ”, säger Tom Linder.

Spelaren Jonathan Wikström var med när laget vann Gothia Cup i Pojkar 11 klassen för två år sedan. Sedan dess har man tagit klivet till ett niomanna-system, vilket låter killarna spela på en större plan och med mer rörlighet. Jonathan Wikström är glad över att vara tillbaka i Gothia Cup och förklarar varför han tycker om turneringen.
“Det är så många lag här, både svenska och internationella. Det är väldigt roligt”, säger han.

Tom Linder tycker också att Gothia Cup är något alldeles speciellt. Att turneringen äger rum under sommaren, vilket gör det möjligt för flera spelare att vara med, är en av många bidragande faktorer för laget ställer upp.   
“Det är en trevlig turnering som alla borde uppleva. Vi vill att våra spelare ska ha väldigt roligt och få bra matchträning”, sägerTom Linder.

MAIN PARTNER

SKF

OFFICIAL PARTNERS

Coca Cola
McDonalds
Puma
Länsförsäkringar
Kronfågel
Volkswagen
Liseberg
KLM
NEH

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy